RSSВерсія для друку
Охорона здоров’я у передвиборчих програмах політичних партій: вибори 2014
19.10.2014

Без сумніву, що охорона здоров’я повинна обіймати чільне місце в діяльності органів влади, як з огляду на ключові її цінності – життя і здоров’я, нормативну пріоритетність національних інтересів, а також взяті на себе Україною зобов’язання відповідно до міжнародних і регіональних стандартів.

Напередодні позачергових виборів зроблено зріз передвиборних програм політичних партій, що претендують зайняти місце в законодавчому органі влади, а відтак, забезпечувати законотворчий процес, зокрема в царині охорони здоров’я.

Дотримуючись принципів неупередженості й об’єктивності, було зроблено витяги з передвиборних програм партій, що були зареєстровані до участі в позачергових виборах, які є на сайті ЦВК України (якщо там не було, то програми брались з офіційних сайтів партій, враховуючи лише передвиборний вектор, а не програму загалом). Окрім цього, зроблено діаграму 1, в якій відображено ключові положення, що зазначались у програмах партій, як намір до дії. Варто відзначити, що деякі партії загалом не відзначили у своїх передвиборних програмах проблематику охорони здоров’я, а деякі це зробили опосередковано, проте в багатьох все ж здоров’я населення обіймає пріоритетне програмне місце (це відображено в діаграмі 2).

Залишається сподіватись, що політичне декларування буде втілено в конкретні дії, охорона здоров’я населення не залишатиметься вигідним політичним інструментом, а кожна людина, що проживає на теренах України, зможе відчути, що держава, в особі органів влади, все ж про неї дбає як про найвищу соціальну цінність.

 

Детальніше: