RSSВерсія для друку
Обговорення Загальнодержавної програми "Здоров'я 2020: український вимір"
17.01.2012

"Світова статистика свідчить, що кожен рік від неінфекційних захворювань вмирає 60 млн. людей, що складає 63% усіх смертей, і, перш за все, це стосується серцево-судинних, онкологічних, респіраторних захворювань та цукрового діабету", - зазначив Міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко на засіданні робочої групи з обговорення проекту структури Загальнодержавної програми "Здоров'я 2020: український вимір".

Міністр зауважив, що питома вага причин смертності в Україні становить 66,6% від хвороб системи кровопостачання, потім 12, 6% - смерті від злоякісних новоутворень, далі - від захворюваності органів дихання - 3,8%.

"З огляду на це, основні заходи Загальнодержавної програми "Здоров'я 2020: український вимір" мають бути спрямовані на профілактику неінфекційних захворювань та формування відповідального відношення громадян до свого здоров'я та особистої безпеки, проведення заходів, спрямованих на зниження основного тягаря хвороб, зміцнення потенціалу системи охорони здоров'я", - повідомив Олександр Аніщенко. Міністр наголосив, що дуже важливим також є формування міжсекторального підходу для підвищення ефективності заходів з профілактики та формування здорового способу життя у наших громадян.

Окрім того, Олександр Аніщенко зазначив, що необхідно проводити оптимізацію організації та фінансування системи охорони здоров'я, в тому числі в рамках виконання вищезазначеної нової програми. "Одним з основних завдань реформування галузі є зміна механізму фінансування. Ми маємо підготувати галузь до впровадження страхової медицини, - зазначив Міністр. - У нас дуже добре розвинена спеціалізована допомога, яка надається у стаціонарах та медичних центрах, а первинна медицина, по допомогу якої звертається більшість населення, і яка має проводити профілактичну роботу, знаходиться у занепаді і фінансується по залишковому принципу. Тому ми і почали реформування саме з розвитку цієї ланки".

Для розробки Загальнодержавної програми "Здоров'я 2020: український вимір" наказом МОЗ створена Координаційна рада та робоча група, куди увійшли провідні науковці, фахівці МОЗ, керівники Академії медичних наук, Національного медичного університету, Національної медичної академії післядипломного навчання тощо.

"Урядом поставлено завдання надати проект нашої нової Програми до 1 травня 2012 року. - підсумував Міністр, - Тому запрошую усіх до активного обговорення структури Загальнодержавної програми "Здоров'я 2020: український вимір" та основних її заходів для своєчасного виконання завдання Уряду".

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120113_0.html