22.04.2014

Запрошуємо вас на прес-брифінг на тему: «Нуль випадків передачі ВІЛ від матері до дитини – як Україні досягти цієї цілі?», який відбудеться у середу, 23 квітня 2014, о 12:40 у холі готелю «Русь» (вул. Госпітальна 4, конференц-зал, Секція А).

У прес-брифінгу візьмуть участь:
- Олена Єщенко, заступник Голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань;
- Галина Скіпальська, виконавчий директор МБФ «Українська фундація громадського здоров’я»;
- Тетяна Тарасова, керівник проектів з питань ВІЛ/СНІДУ, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні;
- Ірина Гришаєва, голова правління МБФ «Фонд Вільяма Дж. Клінтона» в Україні;
- Лада Булах, виконавчий директор Київського міського відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ.

Журналісти також зможуть поспілкуватися з жінками, які мали досвід вживання наркотиків та змогли народити здорову дитину, завдяки вчасній та комплексній допомозі як медиків, так і соціальних працівників. За бажанням, журналісти зможуть відвідати центри, де надають допомогу жінкам, в тому числі вагітним з досвідом вживання наркотиків.
Учасники прес-брифінгу говоритимуть про те, що потрібно зробити для досягнення зобов’язань Політичної декларації з ВІЛ/СНІД 2011 р. щодо 0% передачі ВІЛ від матері до дитини в Україні до 2015 р., а також ділитимуться успішним досвідом створення центрів інтегрованої допомоги, де поєднуються медичні та соціальні послуги, для жінок, які мали історію вживання наркотиків.
Прес-брифінг пройде у перерві зустрічі організацій-партнерів, що працюють у сфері забезпечення доступу до послуг репродуктивного здоров’я для жінок, які вживають наркотики, у мм. Києві, Дніпропетровську, Полтаві та Кривому Розі.
Останніми роками в Україні щорічно реєструється понад 4000 випадків народження дітей ВІЛ-позитивними жінками. В середньому у 160 дітей підтверджується діагноз ВІЛ-інфекції, що складає 3,7 – 4, 5% від всіх народжених ВІЛ-позитивними матерями. У багатьох розвинутих країнах цей показник майже дорівнює нулю. В Україні цей показник, хоч і суттєво зменшився порівняно з 2001 роком, з 2010 р. лишається все ще далеким від цільового. Особливою групою ризику є жінки, які вживають ін’єкційні наркотики – рівень передачі ВІЛ від матері до дитини у цій групі у 2011 р. становив 11,7% , тобто перевищує середній національний показник втричі. Саме тому вчасне забезпечення медичними та соціальними послугами вагітних жінок з досвідом вживання наркотиків, наркозалежних вагітних є важливим для зниження загального рівня передачі ВІЛ від матері до дитини.
 __
Контактна особа:
Аліса Тимченко, фахівець роботи зі ЗМІ
Моб. тел.: +38 (063) 864 30 62
Тел./факс: +38 (044) 278 48 95
E-mail: alisa.timchenko.kk@gmail.com