RSSВерсія для друку
Міжнародний семінар для викладачів курсу «Медичне право України»
06.10.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-4 жовтня 2014 року в м. Львові відбувся міжнародний семінар для викладачів курсу «Медичне право України» медичних і юридичних вищих навчальних закладів, який проходив на базі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Організатором заходу була кафедра медичного права факультету післядипломної освіти Львівського медичного університету, яка наказом МОЗ України від 29.05.2013 р. № 443, визначена опорною для дисципліни «Медичне право України», а також є асоційованим членом Асоціації шкіл громадського здоров’я у Європейському регіоні (ASPHER). Захід відбувався за сприяння Всеукраїнської громадської організації «Фундація медичного права та біоетики України», Львівського обласного благодійного фонду «Медицина і право» та підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Цільовою аудиторією заходу були викладачі, які викладають навчальну дисципліну «Медичне право України» в медичних і юридичних вишах усіх куточків України, зокрема, Національного медичного університету імені О. Богомольця, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова, Одеського національного медичного університету, Буковинського державного медичного університету, Львівської комерційної академії, Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Карпатського університету імені А. Волошина, Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Запорізької академії післядипломної освіти.

Участь у заході взяв міжнародний експерт доктор права Андре ден Екстер (Університет імені Еразма Ротердамського, Нідерланди), який є візит-професором Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Метою семінару було забезпечення обміну досвідом, налагодження міжвузівської співпраці, сприяння імплементації інституту «візит-лектора», ознайомлення з інноваційними методиками, отримання необхідних джерел для викладання курсу «Медичне право України». У межах заходу відбувались майстер-класи, презентації, навчальні сесії, зустрічі з провідними національними експертами в галузі медичного права.

Під час заходу особливу увагу було приділено змістовому оновленню типових програм з навчальної дисципліни «Медичне правознавство» для додипломного рівня навчання у медичних вишах, підготовці типової програми з курсу «Медичне право України» для інтернів, проблемам викладання дисципліни «Медичне право України» в юридичних вишах. А також учасники обговорювали змістове наповнення навчальної програми «Медичне право України» для слухачів факультетів післядипломної освіти вищих медичних навчальних закладів та закладів післядипломної освіти МОЗ України, прагнучи оновити програму для лікарів, враховуючи виклики сьогодення: від новельних тенденцій до особливостей юридичної практики.

У межах заходу було презентовано навчально-методичний посібник «Медичне право України: практикум» (Медичне право України: практикум / уклад.: І.Я. Сенюта, І.О. Богомазова, О.Ю. Кашинцева, Д.Й. Клапатий, Р.А. Майданик, О.Є. Січкоріз, Х.Я. Терешко, У.Я. Хребтань, Х.М. Шубак; за заг.ред. І.Я. Сенюти. – Львів : Світ, 2014. – 296 с.), що стане в нагоді при вивченні курсу «Медичне право України».

Після закінчення заходу кожен учасник отримав сертифікат про участь з визначенням балів за шкалою оцінювання ECTS.

Захід було наснажено цікавими майстер-класами, експерти в яких розкривали, зокрема, питання Угоди про асоціацію Україна-ЄС в аспекті сфери громадського здоров’я, новел законодавства у галузі охорони здоров’я, інтелектуальної власності в цій царині. Іриною Сенютою було презентовано авторські розробки концепції медичного нейтралітету та функціонування медико-юридичних клінік. Учасникам було показано фільм МО «Лікарі без кордонів» щодо проблематики медичного нейтралітету, підготовлений для цього заходу ВГО «Фундація медичного права та біоетики України».

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...