28.07.2016

Протягом 18 – 22 липня 2016 р. у м. Львів відбувалась Міжнародна літня школа «Права людини у сфері охорони здоров’я: навчання і викладання», яка проводилася Асоціацією шкіл громадського здоров’я в Європейському регіоні (ASPHER) спільно з кафедрою медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» та ЛОБФ «Медицина і право».

У заході брали участь представники з різних країн світу, з-поміж яких США, Іспанія, Вірменія, Македонія, Нідерланди, Грузія, Литва, Ізраїль, Румунія, Україна. На Школі розглядалось чимало цікавих й актуальних питань, пов’язаних з медичним правом, зокрема правами людини у сфері охорони здоров’я, громадським здоров’я, з акцентами на міжнародні стандарти. Учасники мали можливість ознайомитись з досвідом зарубіжних країн щодо регулювання правого статусу суб’єктів медичних правовідносин, ефективних механізмів захисту прав людини, судової практики.

Провідні міжнародні та національні експерти презентували, для прикладу, такі теми: «Права людини у сфері охорони здоров’я: ключові зауваги» (проф. Джуді Оверал, США), «Європейське медичне право: основні концепти та практика (у т. ч. практика ЄСПЛ)» (проф. Андре ден Екстер, Нідерланди), «Лідерство у сфері прав людини й громадського здоров’я» (проф. Сью Бабіч, США), «Біоетика, медична етика: ключові зауваги та практичні аспекти» (проф. Давід Ларіос Ріско, Іспанія), «Конфіденційність і/або приватність: невиконання професійного обов’язку чи порушення прав людини і в чому відмінність» (проф. Андре ден Екстер, Нідерланди, адвокат Дана Удудек, Румунія), «Вплив міграції на систему охорони здоров’я і права людини» (молодий науковець програми ASPHER «Прав людини у сфері охорони здоров’я» Маріам Торосян, Вірменія). Окрім змістовних презентацій, проводились панельні дискусії, на яких розкривався досвід різних країн за окресленою темою, а також практичні сесії, де учасники мали можливість попрацювати в групах.

Українська команда експертів презентувала кілька тем, а саме: Ірина Сенюта (доцент, к.ю.н.) висвітлювала «Права й обов’язки медичних працівників: порівняльна характеристика» та провела панельну дискусію щодо окремих питань регулювання правового статусу медичних працівників в Україні та в зарубіжних країнах, а також «Медико-юридичні клініки: досвід становлення і розвитку в Україні». Дмитро Клапатий (випускник програми «Стажування у галузі прав людини у сфері охорони здоров’я» та молодий науковець програми ASPHER «Прав людини у сфері охорони здоров’я») розглянув проблематику «Медичний нейтралітет і права людини у сфері охорони здоров’я: досвід України» та показав національний фільм за цією тематикою.

У межах Школи 19 липня 2016 р. було організовано флешмоб на підтримку глобальної компанії боротьби з вірусними гепатитами та національної акції «Вимагаємо ефективного лікування», яка охопить усю Україну з 25 липня, з ключовими заходами 28 липня – у Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Учасники Школи не лише отримали чимало нових знань, поділились досвідом, насолодились гостинністю організаторів, відшукали свій ключик до загадковості Львова, а й викристалізували нові напрями для співпраці й інституційного утвердження прав людини у сфері охорони здоров’я на міжнародному рівні. 

Детальний фотозвіт за посиланням