RSSВерсія для друку
Конференція з медичного права
25.05.2011

19-21 травня 2011 р. в м. Одеса відбулась V Всеукраїнська (ІV Міжнародна) науково-практична конференція з медичного права: «Медичне право України: законодавче забезпечення царини охорони здоров’я (генезис, міжнародні стандарти, тенденції розвитку й удосконалення)», організаторами якої виступили Всеукраїнська громадська організація «Фундація медичного права та біоетики України», Міністерство охорони здоров’я України, Одеський національний медичний університет, Одеська обласна державна адміністрація, Управління охорони здоров’я Одеської міської ради.

До участі у заході було запрошено представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, вищих навчальних закладів, громадських організацій, закладів охорони здоров’я, правників, фахівців інших сфер життєдіяльності, як науковців, так і практиків, сфера професійного інтересу яких медичне право.

У конференції брали участь понад 300 учасників, з-поміж яких близько 60 експертів зарубіжної науково-практичної плеяди, зокрема фахівці з Російської Федерації, Республіки Польщі, Чеської Республіки, Республіки Вірменії, Республіки Молдови, Республіки Білорусь, Республіки Азербайджан, Турецької Республіки, Республіки Хорватії, Китайської Народної Республіки. Цьогоріч учасниками були спеціалісти понад 50 вишів, з-поміж яких 23 є закладами іноземних держав, а також члени Всесвітньої асоціації медичного права.

Захід відбувався за інформаційної підтримки журналів «Медичне право», «Право України», «Медична практика: організаційні та правові аспекти», «Управління закладом охорони здоров’я», Щотижневика «Аптека», юридичного порталу «Pravotoday.in.ua», наукового фахового видання «Бюлетень Міністерства юстиції України», а також за сприяння туроператора «Аеролакс» та юридичної фірми «MedLex».

На конференції поряд з пленарними засіданнями відбулись три міжнародні «круглі столи», а саме: «Медична допомога і медична послуга: проблеми і перспективи правового регулювання», «Механізми і процедури захисту прав суб’єктів медичних правовідносин», «Державна політика, інституціоналізація та громадянське суспільство: роль і значення для нормотворення і захисту прав людини в галузі охорони здоров’я». Окрім цього, було проведено науково-практичний семінар «Механізми управління медичною допомогою населенню та питання інтеграції з суміжними галузями».

Учасники науково-практичного заходу мали можливість поділитись досвідом, обговорити ключові питання, пов’язані з проблематикою законодавчого забезпечення царини охорони здоров’я, у т.ч. міжнародні стандарти та зарубіжний досвід, удосконалення управлінських механізмів у цій галузі й інтеграційні процеси з іншими суміжними сферами, імплементації навчальні новели, підвищення рівня інституційної спроможності закладів охорони здоров’я, зокрема фінансово-господарський контекст, а також правозахисні, правореалізаційні й правозастосовні механізми в галузі медичного права.

На конференції відбулась низка цікавих презентацій, з-поміж яких представлення нової книги - практичного посібника «Права людини у сфері охорони здоров’я» (вперше презентованого на XVIII Всесвітньому конгресі з медичного права, 10 серпня 2010 р., м. Загреб) - новітнього джерельного надбання професійної полиці фахівців, сфера інтересу яких теоретико-практична проблематика захисту прав людини у сфері охорони здоров’я.

За результатами роботи конференції було прийнято резолюцію, в якій відображено домовленості учасників цього науково-практичного заходу, сфокусовані на нормотворенні у сфері охорони здоров’я, визначенні підвалин Національної концепції розвитку медичного права, імплементації навчально-наукових новел, а також на багатовекторній державницькій, професійній, громадській діяльності, яка спрямована на захист прав людини у сфері охорони здоров’я.

На шпальтах інформаційних партнерів:

http://pravotoday.in.ua/ru/press-centre/events-calendar/event-692/

www.moz.gov.ua

http://www.umj.com.ua/article/12623/v-odesi-vidbulasya-v-vseukrainska-konferenciya-z-medichnogo-prava

http://www.the-medical-practice.com/news/conference_5

Файли:
P5190455.JPG1.8 M
P5190500.JPG1.7 M
P5190463.JPG1.9 M