RSSВерсія для друку
ХІІІ Міждисциплінарна і міжгалузева науково-практична конференція за участю міжнародних спеціалістів
10.10.2016

17–18 листопада 2016 р.відбудеться ХІІІ Міждисциплінарна і міжгалузева науково-практична конференція за участю міжнародних спеціалістів «Слобожанські читання. Фармацевтичне і медичне право України: інновації, якість, безпека, доступність і перспективи розвитку судової фармації і страхової медицини».

Конференція проводиться в рамках Тижня Європейської охорони здоров’я на Слобожанщині при підтримці Харківської обласної державної адміністрації, спільно з Всеукраїнською Радою Захисту Прав та Безпеки Пацієнтів, Харківською медичною академією післядипломної освіти, ДП «Інститут неврології, психіатрії і наркології НАМН України» та ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів».

Програма ХІІІ Міждисциплінарної і міжгалузевої науково-практичної конференції за участю міжнародних спеціалістів «Слобожанські читання. Фармацевтичне і медичне право України: інновації, якість, безпека, доступність і перспективи розвитку судової фармації і страхової медицини» включає наступні напрямки:

1. Міждисциплінарні зв`язки медичного і фармацевтичного право та належного врядування в охороні здоров’я: - Регуляторна політика держави; Європейське, міжнародне та національне законодавство: конвенції, директиви, аналітика; - Управління охороною здоров’я і фармацевтичний менеджмент і маркетинг, організація та економіка фармації, розробка і технологія нових лікарських засобів (на основі відомих фармакологічних субстанцій), нанотехнології, ціноутворення; - Вирішення проблемних питань щодо обігу вакцин та інших медикаментів; - Доступність сільського населення до медичної і фармацевтичної допомоги; - Ліцензування медичної і фармацевтичної діяльності; - Державний контроль за якістю, ефективністю і доступністю лікарських засобів всіх номенклатурно-правових і класифікаційно-правових груп; контрафактні, фальсифіковані, неякісні, субстандартні засоби і речовини; - Юридична опіка в системі правовідносин «лікар – пацієнт – провізор». Контролюючі, правоохоронні, прокурорські, судові, адвокатські, експертно-криміналістичні установи. Захист прав, свобод, життя і здоров’я пацієнтів (також тих, хто перебуває в установах пенітенціарної системи); - Доступ поранених внаслідок АТО та переселенців до сучасної та пільгової медичної і фармацевтичної допомоги; - Судова хіміко-фармацевтична експертиза (медичний газоаналіз на основі халькогенідного лазеру, хімічна, біологічна, цитологічна, токсикологічна, медична, психіатрична, наркологічна, криміналістична, фізико-технічна, почеркознавча, ДНК, документальна, бухгалтерська, вибухово-технічна, пожежно-технічна, дактилоскопічна та ін..); - Досудове і судове слідство.

2. Доказова фармація та доказова медицина: - Пілотні проекти (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет); фармакокорекція ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитів, онкологічних захворювань тощо; пільги на лікарські засоби (учасники і ветерани бойових дій, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС та ін.); - Державна політика у сфері протидії наркотизації суспільства та доступність хворих до життєво необхідних лікарських засобів при лікуванні болю різного ґенезу та наданні паліативної та хоспісної допомоги; - Рідкісні (орфанні) хвороби (спінальна м'язова атрофія, муковисцидоз, мукополісахаридоз, тірозінемія, Гоше, Помпе, Фабрі, гіпофізарний нанізм, аутизм, гемофілія, рак та ін.); - Державний фармаконагляд. Контроль якості ліків (боротьба з фальсифікованими ЛЗ). Безпека лікарських засобів (створення оригінальних ЛЗ, комбінованих ЛЗ, інноваційних ЛЗ, генеричних ЛЗ, доклінічні і клінічні випробування). Побічні реакції ліків (реєстрація і перереєстрація ліків). Адиктивні розлади здоров’я. Безпечне самолікування. Формулярна система (державний, регіональний і локальний формуляри).

3. Соціальна фармація, соціальна медицина: - Трудові правовідносини; - Якість життя і соціальний захист пацієнтів, сімейних лікарів, лікарів інших спеціальностей та провізорів.

Пленарні доповіді запропоновано зробити провідним українським і закордонним фахівцям в області фармації, медицини і права. Для участі в роботі конференції запрошені працівники практичної фармації, медицини, контролюючих та правоохоронних органів (досудове слідство, судові експерти, криміналісти, судді), викладачі фармацевтичних, медичних та юридичних вузів. Мови конференції: українська, російська. Наукові статті, тези доповідей і привітання будуть опубліковані в фаховому науковому журналі «Фармаком» (гол. ред. – д.фарм.н., чл.-кор. НАН України, проф. В. П. Георгієвський).