RSSВерсія для друку
Електронне здоров’я (Е-здоров’я): значні виклики та правові проблеми
26.11.2014

12 грудня 2014 р. на базі Університету імені Еразма Ротердамського відбудеться одноденна конференція на тему «Електронне здоров’я (Е-здоров’я): значні виклики та правові проблеми».

Використання інформаційних технологій у сфері надання медичної допомоги є перспективним засобом підвищення безпеки, якості й ефективності медичної допомоги, а, відтак, зміцнення системи охорони здоров’я.

Застосування електронних пристроїв (електронна медична документація, телемедицина, електронні медичні призначення) та медичних програм різко зростає у більшості країн Європейського Союзу та на глобальному рівні.

Правові проблеми, які існують у сфері електронної медицини стосуються багатьох питань, зокрема таких як: забезпечення приватності, питання відповідальності, згода, порушення конфіденційності, доступ до медичних файлів, усунення бар’єрів, які існують всередині Європейського Союзу, та заважають осягнути переваги електронної системи охорони здоров’я, які передбачені Директивою про транскордонну медичну допомогу.  

Розуміння цих правових питань є важливим кроком на шляху розвитку широкомасштабної електронної системи охорони здоров’я та обміну інформацією, яка стосується пацієнтів, сприяння зміцненню електронної системи охорони здоров’я та, щонайважливіше, забезпечення доступним використання електронних програм у сфері охорони здоров’я як для медичних працівників, так і пацієнтів.

Мета конференції: з’ясувати спектр правових питань, які стосуються електронної системи охорони здоров’я та відповідних електронних програм, обговорити сучасні підходи, виявити підводні камені та сформулювати можливі рішення. 

До участі у конференції запрошуються як викладачі (у галузі медицини, права, соціальних наук, інформаційних технологій тощо) та професіонали у галузі охорони здоров’я.  

Кінцевий термін подання тез, постерів чи статей для участі у конференції 1 жовтня 2014 р. При підготовці тез, постерів чи статей рекомендується керуватись переліком тем конференції:

-          Електронна система охорони здоров’я (захист даних, інформована згода, доступ пацієнтів тощо);

-          Електронна система охорони здоров’я місцевий досвід та досвід зарубіжних країн (електронні приписи, віддалений доступ до даних пацієнта, соціальні медіа та Е-здоров’я (наприклад – консультації в твітері));

-          Е-здоров’я та надання можливостей для реалізації прав пацієнтами (само-управління, пацієнтські портали тощо);

-          Використання мобільних технологій у сфері охорони здоров'я;

-          Щодо дієвої електронної системи охорони здоров'я (питання компенсації тощо);

-          Бар’єри внутрішнього ринку на шляху розвитку електронної системи охорони здоров'я;

-          Розгляд справ про медичну недбалість у сфері електронної системи охорони здоров'я   

-          Досягнення функціональної сумісності: що для цього потрібно, хто повинен це зробити та на скільки робота вимагає затрат часових ресурсів (включаючи людські, технічні та фінансові ресурси);

-          Управління електронною системою охорони здоров'я

Детальніше дивись за посиланням

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...