19.07.2017

Протягом 10 – 13 липня 2017 р. у м. Баку (Азербайджанська Республіка) проходив 23 щорічний конгрес з медичного права Всесвітньої асоціації медичного права (далі – ВАМП).

 Основна тема цьогорічного конгресу: «Медичне право, біоетика та мультикультуралізм». Ключові підтеми конгресу охоплювали: 1) медичне право і освіта з питань біоетики 2) біоетика, релігія і мультикультуралізм; 3) медичне право і навколишнє середовище; 4) виклики медичного права і судової медицини у 21 столітті.

Учасниками ювілейного конгресу, який відбувся у гостинному Баку, стали провідні спеціалісти світу в царині медичного права, біоетики та судової медицини, які зустрілись з метою обміну досвідом і знаннями, аби відкрити перші сторінки нової півстолітньої історії ВАМП. Цьогоріч у конгресі взяли участь 320 учасників з понад 50 країн світу, зокрема Азербайджану, Туреччини, США, Китаю, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Австралії, Індонезії, Японії, Малайзії, Саудівської Аравії, Ірану, Катару, Казахстану, України, Білорусі, Канади, Бразилії, Перу, Чилі, Ізраїлю, Індії, Бангладешу, Болгарії, Єгипту, Йорданії, Тунісу, Оману, Південної Африканської Республіки, Алжиру, Судану, Гани, Нігерії, Ефіопії, Росії, Португалії, Польщі, Угорщини, Словенії, Хорватії, Боснії та Герцеговини, Макао тощо. Під час конгресу було виголошено понад 130 доповідей та продемонстровано понад 100 постер-презентацій.

Відкрив Конгрес проф. Томас Ногучі, чинний президент ВАМП, який виголосив доповідь '50-річна історія ВАМП', з ілюстрацією фото: від першого зібрання до сьогодення. Професор Ногучі (головний судово-медичний експерт-коронер Лос-Анджелеса (1967 -1982), відомий як «коронер зірок» встановлював причину смерті у багатьох резонансних справах, зокрема Мерілін Монро, Роберта Ф. Кеннеді, Джона Белуші, Наталі Вуд та ін. Численні досягнення професора Ногучі були відзначені багатьма почесними нагородами уряду США та імператора Японії) є знаковою особистістю, а його внесок у розвиток медичного права у світі важко переоцінити. У своїй доповіді професор Ногучі окреслив історичні віхи розвитку ВАМП з початку її становлення до сьогоднішніх днів, наголосив на основних здобутках асоціації і наголосив на ролі кожного члена ВАМП у становленні та розвитку медичного права в світі. Знаковим було також і те, що на відкритті конгресу був присутнім Міністр охорони здоров'я Азербайджану Октай Шіралієв.

 Представниками від України на цьогорічному конгресі стали чотири науковці та практики галузі медичного права: Ірина Сенюта, адвокат, к.юрид.наук, доцент, завідувач кафедри медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, президент ГО «Фундація медичного права та біоетики України», головний редактор науково-практичного журналу «Медичне право, Дмитро Клапатий, адвокат, асистент кафедри медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, президент ЛОБФ «Медицина і право», Радмила Гревцова, адвокат, к.юрид.наук, доцент, директор Навчально-наукового центру медичного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Іван Демченко, к.юрид.наук, докторант Інституту законодавства Верховної Ради України. Приємно відзначити, що цьогоріч до кола членів Міжнародного наукового програмного комітету входили представники України - Ірина Сенюта та Радмила Гревцова.

Ірина Сенюта мала почесну місію, була модератором сесії «Медичне право та біоетика як навчальний компонент». Крім цікавих доповідачів з Азербайджану, Туреччини, Південної Африки, Туреччини, Індонезії, РФ, які виголошували свої доповіді, учасники сесії мали можливість поділитись досвідом щодо викладання медичного права та біоетики в різних країнах. Учасники сесії з Болгарії, Японії, Малайзії, Пакистану, Туреччини, Азербайджану, РФ, Нідерландів розкривали особливості викладання медичного права та біоетики в їхніх державах. Ірина Сенюта та Дмитро Клапатий представили досвід України, зокрема кафедри медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, який виявився одним з найяскравіших і системних. Ця сесія була особливо важливою, адже освітянський компонент слугує формуванню фундаменту для розвитку медичного права в державах крізь призму створення національної доктрини царини та вишколу професіоналів. Ірина Сенюта представила на конгресі доповідь на тему «Медичне право як частина медичної освіти в Україні», а також постер презентацію «Правове регулювання сурогатного материнства в Україні».

 Конгрес був сповнений надзвичайно цікавими доповідями з новельною тематикою, яка слугувала розширенню горизонтів царини, заклала підвалини нових векторів для дослідження, а також обміну досвідом та налагодженню співпраці з новими партнерами.

З текстом статей учасників Конгресу можна ознайомитись за цим посиланням:

wafml.memberlodge.org/resources/Pictures/Book%20of%20Abstracts.pdf

 

 

Files:
22_02.jpg47 K
23_01.jpg86 K
24.jpg83 K