RSSВерсія для друку
Жовтневий Львів на тиждень став міжнародним центром медичного права
29.10.2013

Мальовниче місто гостинно вітало фахівців з медичного права з усіх куточків нашої держави, а також гостей з інших континентів. ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» та кафедра медичного права Львівського національного університету імені Данила Галицького мали честь і приємність приймати пасіонарів медичного права, які щодня працюють, аби це правове явище впевнено крокувало професійними просторами, а життя і здоров’я Людини як найвищі цінності були захищені.

 

Дискусії розпочались на міжнародному круглому столі «Експертна діяльність у сфері охорони здоров’я: національні традиції і міжнародний досвід» (23 жовтня 2013 р.), в аудиторії правників, судових експертів та патологоанатомів, де лунали палкі обговорення ролі та значення судово-медичної експертизи для медичних справ, проблем становлення альтернативної експертизи в Україні, зазначались прогалини і недоліки національного законодавства в регламентації окреслених питань, а також розкривались правореалізаційні та правозастосовні проблеми, пов’язані із судово-психіатричною експертизою. До участі в роботі круглого столу долучились Міністерство юстиції України та Головне управління юстиції у Львівській області.

На заході виступили, зокрема Микола Шевчук, начальник Львівського обласного бюро судово-медичних експертиз, який розкрив основні проблеми здійснення судово-медичних експертиз крізь призму Кримінального процесуального кодексу України, Володимир Гуцал, завідувач відділення комісійних судово-психіатричних експертиз Львівської обласної психіатричної лікарні, який висвітлив окремі правові, медичні та методологічні аспекти проведення судово-психіатричних експертиз, Михайло Белкін, генеральний директор юридичної фірми «ПОЛАКР», який зазначив проблеми становлення альтернативної експертизи в Україні, Олександр Моканюк, доцент кафедри патологічної анатомії, судової медицини та права Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова, який окреслив правовий статус судового експерта та окремі новели проекту Закону «Про судово-експертну діяльність в Україні».

Ірина Сенюта, презентувала результати адвокаційного проекту «Зміна державної політики у сфері експертної діяльності», який виконувала ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні. Правова країна».

 

Не менш яскравим був міжнародний круглий стіл «Право і етика біомедичної діяльності» (25 жовтня 2013 р.), який проводила ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» та кафедра медичного права спільно з кафедрою кримінального права Пензенського державного університету. На заході дискутувались численні питання, з-поміж яких правове регулювання окремих напрямів біомедичної діяльності (використання у терапії стовбурових клітин, регенеративна медицина тощо), проблеми співвідношення у регулюванні біомедичних технологій біоетики і права, біоетична експертиза сучасних медичних технологій. Модераторами круглого столу були Георгій Романовський, д.ю.н., професор, завідувач кафедри кримінального права Пензенського державного університету та Оксана Кашинцева, к.ю.н., доцент кафедри медичного права.

Круглий стіл був сповнений цікавими та змістовними доповідями учасників, зокрема, Петро Вітте, генеральний директор БО «Інформаційний центр з біоетики», розкрив сучасні питання біоетики, пов’язані з міжнародними епідеміологічними дослідженнями, Галина Миронова, к.ф.н., старший науковий спiвробiтник, НДI Приватного права i пiдприємництва АПрН України, окреслила правові засоби реалізації прав людини в медицині, Йоханна Дангата, професор, директор Центру медичного права та біоетики і міжнародного співробітництва державного університету Кадуна, Нігерія, висвітлив етичні та медико-правові дилеми в діяльності лікаря.

 

Змістовною і корисною для викладачів курсу «Медичне право» як медичних, так і юридичних вишів була програма міжнародного воркшопу (24-26 жовтня 2013 р.), що проводився ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» та кафедрою медичного права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Презентації проектів, спрямовані на удосконалення викладання курсу «Медичне право», які проводились навчальними закладами за підтримки Фонду «Відродження», цікаві майстер-класи провідних експертів царини медичного права, робочі сесії, присвячені методології викладання курсу «Медичне право», обмін досвідом, плідні дискусії зробили захід спектрально насиченим, слугували професійному «переплетенню» фахівців юридичних і медичних вишів, викристалізації плану спільних дій. На порядку денному окреслено чимало роботи, але злагоджена команда однодумців, які вболівають за розвиток медичного права, зробить усе, аби медичне право як навчальна дисципліна укорінилась у навчальних планах ВНЗів України, кафедри медичного права ставали колисками науки цієї сфери, гуртуючи навколо себе фахівців, а правове явище – медичне право як галузь права – обійняло своє місце в національній системі права.