RSSВерсія для друку
Жодному пацієнтові, який звернеться до центру СНІДу не буде відмовлено у допомозі
28.08.2012

Тема поширення епідемії ВІЛ/СНІДу та породжених нею ризиків дуже часто звучить у межах національного медіа-простору. Це говорить про те, що вона не перестає бути актуальною для українського населення. Особливо гострими на сьогодні є питання забезпечення ВІЛ-інфікованих осіб необхідними лікарськими препаратами для лікування ВІЛ-інфекції. Саме у цій площині виникає ряд запитань та суперечливих тверджень, які потребують певних роз'яснень.

На початку поточного року в Україні було здійснене дослідження за новою удосконаленою методикою. Його мета - визначити орієнтовну кількість людей, які живуть з ВІЛ. Зазначена методика рекомендована експертами ООН та використовується у багатьох країнах світу. Вона враховує соціальні,   економічні, демографічні та інші показники, які дозволили повніше відобразити національну епідеміологічну картину.

Таким чином, за даними цієї оцінки кількість людей, які живуть з ВІЛ в Україні складає 234,8 тис осіб.

Особливістю сучасного обличчя епідемії є її поступове "старіння". Мається на увазі збільшення кількості ВІЛ-інфікованих, яким за 50 років. Якщо, за оціночними даними, осіб віком від 15 до 49 років налічується 173,5 тисяч, то всі інші мають вік більше 50-ти років. Це говорить про поступове виявлення старих випадків зараження. Йдеться про пацієнтів, які інфікувалися 8-10 років тому. Разом із тим, ми говоримо про зростання тривалості життя ВІЛ-інфікованих у зв'язку із розвитком можливостей антиретровірусної терапії (АРТ).

На сьогодні про наявність чи відсутність у нього ВІЛ-інфекції знає кожен другий українець. Це свідчить про те, що наші зусилля привернути увагу суспільства до проблеми ВІЛ/СНІДу приносять результати.

Детальніше:

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120828_3.html