RSSВерсія для друку
Затверджено стандарт фармацевтичної допомоги «COVID-19»
16.03.2020

Наказом Міністерства охорони здоров’я України затверджено стандарт фармацевтичної допомоги «COVID-19». Він поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, фізичних осіб - підприємців, які провадять господарську діяльність з оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами та мають відповідну ліцензію. 

Згідно з наказом МОЗ від 13 березня 2020 року № 663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення та поширення на території України випадків COVID-19» затверджено стандарти медичної та фармацевтичної допомоги COVID-19.

Також даним наказом при МОЗ створено оперативний штаб щодо недопущення та поширення в Україні випадків COVID-19. Його очолює міністр МОЗ Ілля Ємець, до складу штабу також входять заступники очільника МОЗ, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, а також провідні інфекціоністи країни.

У наказі зазначається, що  при зверненні осіб зі скаргами з боку респіраторної системи, провізор (фармацевт) має з’ясувати наявність / відсутність характерних симптомів (кашель, лихоманка, утруднене дихання) та поставити питання щодо історії поїздок в країни із місцевою передачею COVID-19 та контактів з інфікованими SARS-CoV-2 людьми. Якщо відповіді негативні (ризик зараження SARS-CoV-2 малоймовірний) пацієнту надається допомога згідно з протоколами провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів. За наявності симптомів (кашель, лихоманка, затруднене дихання) та відсутності історії поїздок в інфіковані регіони та контактів з інфікованими людьми (ризик зараження SARS-CoV-2 малоймовірний) особі надається допомога згідно з протоколами провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів, за необхідності громадяни направляються до лікаря.

Наголошується, в аптечному закладі мають бути організовані особливі умови робочого процесу для забезпечення захисту фармацевтичних працівників при контакті з особами, які можуть бути інфіковані COVID-19, та розроблено план дій в надзвичайній ситуації за наявності перших проявів симптомів респіраторних захворювань співробітників. Фармацевтичним працівникам рекомендується застосовувати засоби індивідуального захисту та дезінфекувати робоче середовище, виробничі та службові приміщення.