RSSВерсія для друку
Заручники нерозв’язаних проблем у системі соціального обслуговування: регіональний аспект
17.08.2011

Проаналізувавши діяльність місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в частині виконання повноважень з реалізації державної політики в галузі соціального забезпечення і соціального захисту людей похилого віку та інвалідів, Колегією Рахункової палати зроблено висновок, що Мінсоцполітики, Мінфін та місцеві держадміністрації не виконали законодавчо встановлені власні повноваження щодо надання людям похилого віку та інвалідам безоплатних соціальних послуг в належних обсягах.

Управлінські рішення місцевих держадміністрацій і спрямовані Мінфіном та органами місцевого самоврядування у 2009-2010 роках фінансові ресурси загального фонду місцевих бюджетів не забезпечили реалізації принципів гуманності, комплексності, дотримання стандартів якості соціального обслуговування громадян похилого віку та інвалідів, як того вимагає закон "Про соціальні послуги".

У Дніпропетровській, Львівській, Харківській областях, які були охоплені аналізом, встановлено факти незабезпечення мінімальних першочергових потреб названих категорій громадян у соціальному обслуговуванні, недотримання норм щодо умов їхнього проживання в інтернатних закладах, ненадання їм повного обсягу реабілітаційних послуг. Не здійснювався розвиток матеріально-технічної бази закладів, які надають ці послуги.

Як наголосила Колегія Рахункової палати, відсутність чіткої взаємодії між Мінсоцполітики, Мінфіном та місцевими органами влади негативно впливає на забезпечення людей похилого віку та інвалідів послугами із соціального обслуговування у законодавчо визначених обсягах.

Детальніша інформація за адресою:

www.civicua.org/news/view.html