27.12.2011

"Теоретична підготовка пілотних регіонів України з реформування цього року вже завершується, а з 2012 року починається практичне впровадження реформ, - зазначив заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов під час інтернет-конференції в інформаційному агентстві "УНН". - У цій справі важливо пам'ятати, що медицина - консервативна галузь і революційним шляхом щось робити в ній неможливо". Тому, перше, чого торкаються зміни - первинна ланка, тобто та, яка перебуває безпосередньо поряд з місцем проживання людини, або поруч з тим лікарем, у якого вона хоче обслуговуватись.

Заступник Міністра наголосив, що Міністерством вже прописано порядок вибору лікаря первинної ланки. "Це виглядає наступним чином: все населення за місцем проживання поділяється і автоматично закріплюється за певним лікарем. Для тих, хто хоче обслуговуватись в іншого лікаря не за місцем проживання слід підійти до нього та оформити реєстраційні документи" - пояснив він.

"Найскладнішим моментом в плані теоретичних напрацювань виявилася розробка механізму стимулювання та нарахування зарплати лікарям первинної ланки. - зазначив Олександр Толстанов. - Сьогодні ми вже визначилися і вирішено, що кінцева сума заробітної плати буде враховувати обсяг виконаної роботи та її якість Таким чином, окрім гарантованої зарплати, лікар отримає надбавку за якість, виходячи з віково-статевої структури населення". 

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20111226_0.html