06.05.2015

Протез коштує близько 200 доларів США.

Засновник Білих мурах киянин Віктор Баклан разом з дружиною запустив проект рік тому, купивши китайський 3D-принтер за особисті кошти. Спочатку Віктор займався 3D-дизайном, друкував різні фігурки, чашки, створював власні моделі, придивлявся до технології. Назву обрав не випадково.

"Працюючий принтер мені нагадує терміта, який робить термітник. Їх, як відомо, називають білими мурахами. Так і назвали проект ", - розповідає він. Зараз друк для нього - корисне хобі.

Пізніше Віктор і його дружина вирішили ускладнити собі завдання, і робити щось більш корисне і актуальне. "Побачили, що в Америці друкують протези. Знайшли схожу модель в інтернеті і допрацювали її ", - каже Віктор. Щоб протестувати модель, сходили у військовий госпіталь, поговорили з головним лікарем та волонтерами, дізналися, кому їх винахід був би корисним. Довго умовляти і чекати не довелося - людина, яку ця ідея надихнула, швидко знашлася. Ним став Іван Кушнерьов, який отримав поранення в районі Сєвєродонецька 15 листопада 2014. У його руках розірвалася граната, знята з "розтяжки". У госпіталі одна з волонтерів розповіла йому про дівчину, яка разом з чоловіком працює над надрукованим на 3D-принтері протезом, і можуть спробувати зробити його для конкретної людини. "При цьому сказали телефон, ми зателефонували, зустрілися і з часом отримали виріб в подарунок. Виріб дуже цікавий в плані функціональності. Він досить легкий, легко піддається ремонту, можна міняти окремі частини. Думаємо, що у нього дуже хороші перспективи і можливості вдосконалюватися. Мріємо про подібний виріб на кисть з частково збереженими пальцями ", - говорить боєць.

Детальніше: tv5.zp.ua/news/6322/Zaporozhskij-soldat-poluchil-protez-napechatannyj-na-3D-printere