RSSВерсія для друку
Закріплено право пацієнтів повідомляти про побічні реакції під час застосування ліків
17.05.2012

На сайті МОЗ опубліковано інформацію профільного міністерства, ДП «Державний експертний центр МОЗ України» та Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів про можливість пацієнтів повідомляти про побічні реакції під час застосування лікарських засобів.

У повідомленні йдеться про те, що застосування ліків передбачає настання лікувальної дії, однак при цьому може розвинутися побічна реакція, що зумовлено суттю діючої речовини або особливостями відповіді організму на введення препарату. Адже будь-який лікарський засіб — це хімічна сполука, чужорідна для організму людини, що якимось чином взаємодіє з організмом. Тому навіть за умови належної якості всі препарати незалежно від їхнього походження (синтетичні, природні) можуть стати причиною побічних реакцій. Проте це зовсім не означає, що в процесі лікування побічні реакції виникнуть у всіх споживачів ліків.

Побічна реакція — будь-яка небажана негативна реакція, яка виникає під час застосування лікарських засобів. Залежно від того, згадано про побічні реакції в інструкції для медичного застосування чи ні, вони поділяються на передбачувані та непередбачувані.

 

Детальніше:

http://www.apteka.ua/article/142496