12.10.2016

Міністерство охорони здоров'я виступає проти ухвалення законопроекту, який передбачає упровадження в Україні моделі страхової медицини, за якої внески за працівників сплачуватимуть роботодавці, оскільки це може призвести до додаткової тінізації економіки.

Про це повідомила прес-служба міністерства. «МОЗ стурбований можливістю упровадження в Україні такої моделі фінансування галузі. Міжнародний досвід свідчить, що збір коштів для охорони здоров'я шляхом упровадження додаткового податку на заробітну плату призведе до зростання рівня тінізації економіки, а відтак, зменшення доходів державного, місцевих бюджетів та в кінцевому результаті до погіршення послуг для пацієнтів», - цитує прес-служба в. о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун.

Як зазначається у повідомленні, йдеться про законопроект №4981 «Про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування в Україні», яким пропонується упровадити приватну страхову модель фінансування медичної галузі. У разі його ухвалення бюджет охорони здоров'я формуватиме не держава, а приватні страхові компанії, які будуть збирати і акумулювати страхові внески. Передбачається, що страхові внески за працюючих українців сплачуватимуть роботодавці, а за непрацюючих – місцеві адміністрації.

Детальніше