RSSВерсія для друку
За три-чотири роки ми здатні побудувати якісну та сучасну медицину
06.07.2020

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов вважає,  що якісну та сучасну медицину в Україні можна побудувати за три-чотири роки.

Про це Максим Степанов заявив на онлайн-зустріч з представниками Американської торговельної палати в Україні.  

 «Ми розпочали системні зміни по всіх напрямках. Я чітко розумію, що повне реформування системи охорони здоров’я в Україні неможливо зробити за пів року чи рік. Це тривалий, поступовий процес. Але я думаю, що за три-чотири роки ми здатні побудувати  якісну та сучасну медицину», — заявив Максим Степанов.

Водночас Міністр зазначив, що розрахунки керівництва МОЗ попередньої влади щодо тарифів на медичні послуги потребували коригування, адже були прораховані без належного обґрунтування та не відповідали реальним потребам пацієнтів.

«Попереднім керівництвом МОЗ була створена катастрофічна ситуація, коли, наприклад, дитині не можуть надати допомогу через неправильно розрахований тариф. Наразі ми запропонували затвердити нові тарифи на медичні послуги з надання екстреної медичної допомоги — збільшити фінансування на близько 1,3 млрд грн. Йдеться і про збільшення тарифів на лікування інсульту та інфаркту… Ми також визначаємо референтні заклади, на основі яких чітко розрахуємо, скільки вартує медична допомога і скільки коштів нам потрібно на весь обсяг її надання», — зазначив Максим Степанов.

Очільник МОЗ зазначив, що тарифи повинні стати максимально адаптованими для всіх медзакладів, незалежно від форми власності. 

Під час зустрічі голова Міністерства охорони здоров'я підкреслив, що в Україні великою є проблема фальсифікації та нелегальної торгівлі лікарськими засобами. За його словами, МОЗ України спільно з Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розробили проєкт Закону, який має на меті, зокрема, посилити адміністративні санкції за відпуск неякісних лікарських засобів та за недотримання умов їх зберігання.

У ході зустрічі Максим Степанов подякував представникам Американської палати за гуманітарну допомогу, яка була надана Україні у боротьбі з COVID-19.