RSSВерсія для друку
За якістю ліків Україна обігнала Росію та Білорусь – голова Держслужби з лікарських засобів
20.07.2011

Запровадження жорсткого контролю за якістю виробництва лікарських засобів дозволило Україні піднятися на шосте місце у рейтингу країн за якістю виробництва ліків. Про це під час прес-конференції в медіа-холі УНН повідомив голова Державної служби з лікарських засобів Олексій Соловйов.

"Запровадження жорсткої триступеневої системи контролю за якістю ліків в Україні змусило виробників переоснастити виробництво. В даний час за якістю виробництва ліків Україна випередила Росію та Білорусь", - заявив О.Соловйов.

Він також відзначив, що існуюча в Україні система контролю найкраща в СНД. Вона складається з трьох ступенів: державного контролю в момент ввезення в Україну, контроль уповноваженими особами суб’єктів господарювання, а також контроль з боку безпосередньо представників Держслужби під час планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання.

Крім того, як повідомлялось раніше, на українських виробників поширені вимоги GMP - система норм, правил і вказівок щодо виробництва лікарських засобів, медичних пристроїв, виробів діагностичного призначення, продуктів харчування, харчових добавок та активних інгредієнтів.

Але, як зазначив О.Соловйов, назріла необхідність інспектування іноземних виробників згідно норм GMP на етапі реєстрації лікарських засобів. Це дозволить захистити не лише вітчизняний фармацевтичний ринок, але, що найголовніше, здоров’я українців.

За його словами, у 2010 році у 30% випадків перевірок при проведені сертифікації іноземних підприємств, продукція яких реалізується в Україні, виявлені критичні невідповідності виробництва. Тобто продукція цих підприємств може бути потенційно небезпечною для споживачів. Тому Держслужба з лікарських засобів вимагає у виробників медпрепартів наявність сертифіката відповідності вимогам GMP для реєстрації в Україні.
 

www.unn.com.ua/ua/news/20-07-2011/422108/