RSSВерсія для друку
З життя європейців: ведення вагітності та пологів у Німеччині
06.06.2014

Як живуть люди у Європейському Союзі? Яким є їхнє повсякденне життя, життя "на дотик"? Якими є звичні практики їхнього щоденного існування? Що дали їм реформи, які Україна ще має зробити? Що в них краще, а що гірше, ніж у нас?

"Життя європейців" - це ініціатива, яка спробує трохи відкрити цю завісу. "Українська Правда. Життя" публікує серію матеріалів, що розповідатимуть про конкретні норми й практики життя громадян у ЄС.

Кожна публікація ґрунтується на одному, або двох інтерв’ю із жителями Європи, в якому вони вільно розповідатимуть про свій досвід. 

Цього разу - історія про ведення пологів та вагітність у Німеччині.

Розповідає Анна, науковець, мати двох дітей, 8 років та 7 місяців.

Коли народжують у Німеччині

Жінки в Німеччині не поспішають народжувати. Офіційна статистика стверджує, що в середньому німецькі жінки народжують своїх первістків у віці 30,7 років. У багатих "землях" Німеччини – Баварії, Баден-Вюрттмеберґу, та у великих містах, як Берлін, Гамбург – цей показник ще вище.

Це тенденція останніх десятиліть: за останні півстоліття, тобто з 1960-х років, середній вік молодої матері виріс на 5 років.

"Я народила першого сина в 26 років, і завжди почувалася значно молодшою за "молодих мам" у моєму оточенні, – розповідає Анна. – Це враження з'являлося в мене й на курсах масажу для новонароджених, і на прийомі в педіатра, і в дитячому садку. Коли ж наш син пішов до школи, то першою реакцією мого чоловіка на батьківських зборах було: "Які ж батьки однокласників нашого сина "дорослі"!.."

Коли я в 34 роки народила другу дитину, то в післяпологовій палаті моєю сусідкою була 39-річна жінка, яка народила свою третю дитину (а першу – в 34), а потім до нас приєдналася зовсім "молода дівчина", 30 років, зі своїм первістком".

Детальніше: