RSSВерсія для друку
З життя європейців: медицина для дітей у Швейцарії та Великобританії
30.05.2014

"Українська Правда. Життя" публікує наступну статтю з серії матеріалів, що розповідають про конкретні норми й практики життя громадян у ЄС.

Кожна публікація ґрунтується на одному, або двох інтерв’ю із жителями Європи, в якому вони вільно розповідають про свій досвід. 

Том і Джу Кокрейн, батьки двох дітей, 5 та 2 роки – приклад сучасної інтернаціональної мобільної родини. Том – англієць, його дружина – з Тайваню. Том робить наукову кар'єру, тому йому доводиться часто змінювати місце роботи. Перша дитина подружжя народилася в Женеві у Швейцарії, а друга – у Белфасті, Великобританія.

Оренда житла в Женеві коштує дуже дорого. Водночас, у сусідній Франції, розташованій на відстані півгодини їзди громадським транспортом від центра Женеви, винаймати помешкання набагато дешевше.

Тому люди, які працюють у Женеві, нерідко винаймають житло на французькій території, і щодня перетинають кордон.

Том та його родина обрали саме такий варіант.

Система медичного обслуговування новонароджених у Швейцарії

"Коли я працював у Швейцарії, ми жили в невеликому французькому містечку близько кордону", – розповідає Том. Подружжя придбало відносно недорогий приватний швейцарський страховий поліс. Дружина Тома завагітніла, коли вони вже прожили там близько півроку, і упродовж усієї вагітності відвідувала гінеколога у Швейцарії.

Найдорожчі варіанти страхування у Швейцарії, розповідає Том, сплачують пологи у приватній лікарні за участі гінеколога, який вів вагітність від самого її початку.

Натомість подружжя Кокрейнів обрало варіант народжувати в звичайній державній клініці. Якість медичних послуг була там цілком задовільною, і їм завжди вдавалося знайти когось, хто розмовляв англійською.

Коли дитина народилася, додому з першими візитами приходила вже французька акушерка – швейцарська страхова оплатила три таких візити.

Якість її роботи не дуже сподобалася молодим батькам – вона не змогла, наприклад, допомогти, коли в дружини з'явилася серйозна проблема із грудним вигодовуванням. Акушерка радила переважно гомеопатію й не направляла до лікаря. Зрештою, вони були змушені звернутися до місцевої клініки, де вдалося отримали професійну допомогу.

Педіатра молоді батьки відвідували у Швейцарії – упродовж першого року життя для щеплень і під час

 

Детальніше