RSSВерсія для друку
З квітня можна обрати свого сімейного лікаря
23.03.2018

2 квітня розпочинається національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Українці зможуть підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Як буде відбуватися вибір лікарів — на брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

Підписання декларації — це, фактично, форма заяви. З її допомогою українці повідомлятимуть, що обрали саме цього лікаря і цей заклад. Інформація про вибір лікаря містиметься в електронній системі охорони здоров’я. З липня 2018 року Національна служба здоров’я України направлятиме гроші із загальних податків у медичний заклад лікарю, якого обрала конкретна людина.

Відтепер вибирати лікаря можна у будь-якому закладі первинної допомоги незалежно від місця проживання або прописки.

Підключення закладів первинної допомоги до електронної системи охорони здоров’я триває. Заклади, які вже можуть підписувати декларації з пацієнтами, можна буде впізнати за спеціальною наліпкою — «Тут можна обрати свого лікаря».

Міністерство охорони здоров’я України очікує, що місцева влада по всій країні забезпечить для людей можливість обрати свого лікаря. Для цього на місцях мають забезпечити підключення закладів до електронної системи охорони здоров’я.

Кінцевого терміну підписання декларацій немає. Обрати свого лікаря встигнуть усі. Міністерство охорони здоров’я рекомендує не відкладати це на кінець року. Головне, щоб кожен обрав лікаря, якому довіряє, і під час наступного візиту підписав з ним декларацію.

Джерело