RSSВерсія для друку
З 25 до 26 квітня 2013 р. в м. Одеса проходив семінар з медичного права для організаторів охорони здоров’я та юристів закладів охорони здоров’я
29.04.2013

 

«Юридична обізнаність - запорука успіху у взаєминах лікар-пацієнт», під таким гаслом був проведений семінар на тему «Права людини у сфері охорони здоров’я: проблеми правореалізації і правозастосування». Медичне право впевненими кроками йде шляхом вдосконалення і досягнення нових горизонтів у галузі, науці та навчальній дисципліні. Вже традиційно Фундація проводить семінари з медичного права для різних цільових аудиторій з метою обговорення проблем у практичній діяльності та шляхів їх подолання, обміну досвідом та отримання необхідних знань від провідних національних експертів у цій царині. Палкі дискусії, цікаві випадки з практики, непрості запитання, обґрунтовані відповіді, дружня атмосфера - все це, і багато іншого, наповнюють окреслені заходи.

З 25 до 26 квітня 2013 р. в м. Одеса проходив семінар з медичного права для організаторів охорони здоров’я та юристів закладів охорони здоров’я Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей. Організаторами заходу виступили Всеукраїнська громадська організація «Фундація медичного права та біоетики України», Міністерство охорони здоров'я України Громадська організація «Медична правда» за підтримки програми «Громадське здоров'я» Міжнародного фонду «Відродження», які вже не один рік сприяють забезпеченню прав людини в сфері охорони здоров’я.

Змістовне наповнення семінару було розроблено на основі практичного посібника «Права людини у сфері охорони здоров’я» (Берн І., Езер Т., Коен Дж., Оверал Дж., Сенюта І. Права людини в сфері охорони здоров’я: практичний посібник / За наук.ред. І. Сенюти. – Львів: Видавництво ЛОБФ «Медицина і право», 2012. – 552 с.).

Під час семінару з лекціями/майстер-класами виступили провідні вітчизняні фахівці, сферою інтересу яких є медичне право. Розпочали захід к.ю.н., доцент, адвокат, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» Ірина Сенюта та к.м.н., доцент, завідувач кафедри соціальної медицини та медичного менеджменту Одеського національного медичного університету, керівник ГО «Медична правда» В’ячеслав Полясний, які виголосили привітальні промови та побажали учасникам плідної роботи.

Перша сесія, проведена в межах семінару, присвячувалась міжнародно-правовим механізмам і стандартам в галузі охорони здоров’я і прав людини, а також практиці Європейського суду з прав людини у сфері охорони здоров’я, яка була проведена Іриною Сенютою та асистент кафедри соціальної медицини та медичного менеджменту юрист Костянтином Помогайбо.

Особливості законодавчого забезпечення системи охорони здоров’я України висвітлювались юристом ГО «Медична правда» Андрієм Павлишином,.

Практично наснаженими були сесії, присвячені правовому статусу пацієнтів і медичних працівників, проведені відповідно Іриною Сенютою та к.м.н., президентом Лікарської асоціації Миколаївського регіону, директором Південного Українського центру з прав громадян в охороні здоров'я Віктором Глуховським.

Із доповіддю щодо біоетичних засадах здійснення медичної практики виступила к.ю.н., доцент, завідувач Центру гармонізації прав людини і прав інтелектуальної власності НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Оксана Кашинцева.

Для закріплення теоретичної інформації у межах семінару було проведено практичні заняття із використанням інтерактивних методик.

Враження від заходу найкраще простежуються крізь призму моніторингу анкет учасників за результатами семінару. Ось кілька цитат: «концентровано, доступно, лектори максимально підготовані»; «проведення таких заходів потрібно та актуально, особливо для організаторів охорони здоров’я, оскільки у своїй практичній діяльності вони кожен день стикаються із правовими ситуаціями, які потребують негайного та виваженого вирішення».

Позитивну характеристику отримав практичний посібник. Аналізуючи анкети, слід зазначити, що усі учасники семінару вказали на важливість і практичне застосування посібника у своїй діяльності, «практичний посібник повинен бути настільною книгою юристів та медиків». Щодо того як будуть застосовуватись знання, набуті під час наукового заходу в подальшій практичній діяльності, - 95% респондентів вказали на використання їх у подальшій діяльності, зокрема «планую провести лекції в лікувальному закладі з актуальних питань на основі практичного посібника».

Усі учасники наголосили на доцільності проведення аналогічних заходів у майбутньому, відзначивши, що, зважаючи на важливість проблематики, доречно збільшити їх тривалість.

Відтак, можна твердити, що організаторам семінару вдалось досягнути поставлених цілей, а саме зацікавити окресленою проблематикою учасників, які збагатились доктринальними знаннями, набули практичного досвіду, налагодили міжрегіональну співпрацю, а також отримали книжкові дарунки.