RSSВерсія для друку
З 13 по 19 травня МОЗ проводить Всеукраїнський тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я
08.05.2013

Міністерством охорони здоров'я України з 13.05.2013 по 19.05.2013 року проводиться Всеукраїнський тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я, приурочений до найбільш зворушливих для кожної людини свят - Дня матері та Дня сім'ї.

День матері - міжнародне свято, офіційно встановлене Конгресом США 8 травня 1914. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині. В Україні День матері офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня.

Головною метою соціального розвитку держави є збереження здоров'я людини протягом всього її життя, попередження хвороб та втрати працездатності. Для цього найважливішим є "здоровий старт життя", який у більшості своїй зумовлений станом здоров'я дівчинки-підлітка, жінки-матері. Вирішення цих проблем в Україні забезпечується на основі реалізації основних державних та національних програм з охорони материнства та дитинства.

Збереження та поліпшення репродуктивного здоров'я виходить за рамки суто медичної проблеми і є загальнодержавною, багатокомпонентною проблемою, яка повинна вирішуватись на національному рівні шляхом забезпечення умов для реалізації населенням репродуктивної функції та планування сім'ї.

Основні стратегічні напрямки вирішення проблем планування сім'ї і репродуктивного здоров'я визначені у Державній програмі "Репродуктивне здоров'я нації на період до 2015 року", затвердженій постановою Кабінету Міністрів України №1849 від 27 грудня 2006 року. Для забезпечення виконання програми держава виділяє понад 760 млн. гривень. На сьогоднішній день в усіх областях України затверджено подібні обласні програми.

Всеукраїнський тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я проводиться в рамках реалізації програми. Його мета - привернути увагу урядових, громадських організацій, медичних працівників і широкого загалу населення до вирішення проблем планування сім'ї і репродуктивного здоров'я та подолання негативних тенденцій демографічної ситуації в Україні.

 

Детальніше…