RSSВерсія для друку
З 1 січня з аптек зникнуть ліки без GMP-стандарту
29.12.2012

З 1 січня 2013 року з полиць аптек зникнуть лікарські засоби, які вироблені не в умовах міжнародного стандарту якості “Належна виробнича практика” (GMP)

Генеральний директор Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Людмила Безпалько зазначили, що ліки, які не відповідають вимогам GMP, з наступного року в країну завозитися не будуть.

"Таким чином з прилавків аптек мають зникнути препарати сумнівної якості, які можуть нашкодити здоров’ю українців. Щодо українських препаратів, то такі стандарти у нас діють вже майже чотири роки", - зазначила фахівець.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 в Україні, за прикладом країн-членів міжнародної Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (PIC/S), вводиться чітка система захисту пацієнта від неефективних і недоброякісних ліків іноземного виробництва.

Крім того, Україна у 2013 році планує взяти участь в пілотному проекті з обліку та відстеження лікарських засобів. Сутність проекту полягатиме в запровадженні обов'язкового маркування упаковки лікарського засобу з метою відстеження переміщень упаковки від виробника до кінцевого споживача, що дозволить ефективніше контролювати ситуацію із реалізацією ліків, унеможливить потрапляння в обіг фальсифікованих препаратів і може серйозно вплинути на вирішення питань реімбурсації.

Джерело:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1173848-z-1-sichnya-z-aptek-zniknut-liki-bez-gmp-standartu