RSSВерсія для друку
Всесвітній день здоров'я - 7 квітня
07.04.2012

Всесвітній день здоров'я (World Health Day) щорічно відзначається 7 квітня у день створення Всесвітньої організації охорони здоров'я (World Health Organization, WHO) 1948 р.. За час, що минув з того історичного моменту, членами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) стало 191 держава світу.

Щорічне проведення Дня здоров'я стало традицією з 1950 р..


Щороку Всесвітній день здоров'я присвячується глобальним проблемам, що стоять перед охороною здоров'я планети і проходить під різними девізами: «У безпеці твоєї крові - порятунок життя багатьох», «Активність - шлях до довголіття», «Вагітність - особлива подія в житті
», « Захистимо здоров'я від змін клімату ».

  • У 2009 р. головною темою Всесвітнього дня здоров'я стала безпека медичних установ і готовність працівників охорони здоров'я надавати допомогу людям, постраждалим у надзвичайних ситуаціях. У всьому світі пройшли заходи, присвячені пропаганді безпечних конструкцій медичних установ і поліпшення готовності до надзвичайних ситуацій.


  • У 2010 р. девізом були обрані слова «1000 міст - 1000 життів», тому що у фокусі Дня перебували урбанізація і здоров'я. У всьому світі проводилися заходи, спрямовані на те, щоб у містах були створені умови для проведення оздоровчих заходів на вулицях. Проводилися вуличні змагання, репортажі про які публікувалися з метою пропаганди здорового способу життя в містах.


  • У 2011 р. темою, яка обговорюватимется на заходах Всесвітнього дня, стане резистентність до антимікробних препаратів. Медицина стурбована тим, що резистентність (від англ. Resistance - стійкість) бактеріальних агентів інфекційних захворювань до антибіотиків стане однією з основних причин, які обмежують ефективність антибактеріальної терапії. ВООЗ вважає, що в даний час це ще не стало серйозною проблемою, але ситуація на планеті стрімко змінюється, і в найближчому майбутньому проблема може стати актуальною. Саме тому необхідно приймати термінові і спільні зусилля, для попередження поширення резистивності до антибіотиків.
  • Тема Всесвітнього дня здоров'я 2012 року - "Старіння та здоров'я", а гасло цього дня - "Хороше здоров'я додає життя в роки". Акцент зроблено на тому, як хороше здоров'я протягом усього життя може допомогти чоловікам і жінкам похилого віку вести повноцінне і продуктивне життя і залишатися корисними для своїх сімей і суспільства