RSSВерсія для друку
Всесвітній день здоров’я 2015: «Безпека харчових продуктів»
07.04.2015

7 квітня 1948 року була заснована Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), її призначення – займатись усіма питаннями, пов'язаними зі здоров'ям людства. Починаючи з 1950 року,  7 квітня стали відзначати як – Всесвітній день здоров'я. Кожного року це свято присвячене певній темі. Тема Всесвітнього дня здоров'я у 2015 році – «Безпека харчових продуктів», а проходитиме він під гаслом "Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними!».

Щорічно смерть приблизно 2 мільйонів осіб, головним чином дітей, пов'язана з небезпечними харчовими продуктами. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань, від діареї до раку. 

Безпека харчових продуктів повинна бути забезпечена на всьому протязі ланцюга виробництва харчових продуктів, починаючи від фермерів і виробників і закінчуючи продавцями і споживачами. ВООЗ пропонує «П'ять найважливіших принципів безпечного харчування»: 
1. Зберігайте харчові продукти в чистоті;

2. Відокремлюйте сирі продукти від готових страв;

3. Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці;

4. Проводьте теплову обробку при необхідній температурі;

5. Користуйтеся безпечною питною водою і безпечними сирими продуктами.

Всесвітній день здоров'я 2015 дає можливість звернути увагу тих, хто працює в різних урядових секторах, фермерів, виробників, працівників роздрібної торгівлі, медичних працівників, а також споживачів на важливість безпеки харчових продуктів і на те, яку роль кожен може зіграти, щоб забезпечити таке становище, при якому кожна людина може відчувати впевненість у безпечності продуктів, що лежать в його тарілці.

Детальніше