RSSВерсія для друку
Всесвітній день пам'яті людей, які померли від СНІДу
16.05.2011

16 травня - "Всесвітній день пам'яті про людей, які померли від СНІДу"

За останніми даними UNAIDS, Україна посідає перше місце в Європі та Центральній Азії за темпами поширення ВІЛ-інфекції. На Росію та Україну припадає 90% всіх нових випадків інфікування. За оціночними даними зараз в Україні близько 360 тисяч наших співгромадян живуть з ВІЛ. За шість місяців 2010 року смертність від захворювань, зумовлених СНІДом, збільшилася на 29,6% (за оцінками МОЗ, ВООЗ, UNAIDS в порівнянні з аналогічним періодом 2009 р.).

Щодня СНІД забирає життя восьми українців. Найстрашніше те, що ми втрачаємо молоде покоління – майбутнє нашої держави; адже більшість людей, чиї життя забирає СНІД – це молоді люди віком 25-49 років.

Основною причиною такої великої кількості смертей є ігнорування державою проблеми ВІЛ/СНІДу та недостатнє фінансування закупівлі ліків для ВІЛ-позитивних людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я із 92 000 людей, які потребують лікування на сьогодні, лише 22 000 його отримують. Інші ж 70 000 українців, яким гостро необхідне лікування – не отримують його через відсутність фінансування держави.