RSSВерсія для друку
Всесвітній день боротьби проти раку
04.02.2019

Всесвітній день боротьби проти раку проголошений Міжнародним союзом проти раку і відзначається щорічно 4 лютого. Мета цього дня в усьому світі - це підвищення обізнаності людей про рак як одне із найнебезпечніших захворювань сучасної цивілізації.

«Європейський кодекс боротьби проти раку», розроблений ВООЗ, містить  12 способів уберегти себе від раку. Міжнародні експерти заявляють, що майже половини смертей від раку можна було б уникнути, якби всі дотримувались рекомендацій.

1. Не паліть. Не вживайте жодних видів тютюнової продукції.

2.Зробіть свій дім вільним від тютюнового диму. Зробіть так, аби середовище на роботі теж було бездимним.

3. Підтримуйте здорову масу тіла.

4. Будьте фізично активними в повсякденному житті. Обмежте кількість часу, який ви проводите в сидячому положенні.

5. Дотримуйтесь здорового раціону харчування.

- Вживайте в їжу велику кількість цільних злаків, зернобобових, овочів і фруктів;

- Обмежте вживання в їжу висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру) і уникайте вживання підсолоджених напоїв.

- Уникайте вживання м'ясної продукції, підданої технологічній обробці, і продуктів з високим вмістом солі.

6. Якщо ви вживаєте будь-які види алкогольних напоїв, обмежте їх споживання. Повна відмова від вживання алкоголю може запобігти розвитку раку.

7. Уникайте надмірного впливу сонячних променів, особливо на дітей.  Використовуйте сонцезахисні засоби. Не користуйтеся соляріями.

8. На робочому місці захищайте себе від впливу речовин, які викликають рак. Дотримуйтесь  правил з охорони та гігієни праці.

9. З'ясуйте, чи ви не піддаєтеся впливу радіації внаслідок високого рівня природнього опромінення радоном в житловому приміщенні.

10. Для жінок: якщо у вас є така можливість, годуйте свою дитину грудьми. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку в матері.

11. Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (для новонароджених), вірусу папіломи людини (для дівчаток).

12. Пройдіть скринінг на такі види раку: рак кишківника (чоловіки і жінки), рак простати (чоловіки), ракгрудної залози (жінки), рак шийки матки (жінки). 

Довідково:  

За даними ЛДОРЛДЦ, станом на 1 січня 2019 року на обліку в канцер-реєстрі Львівської області перебуває   69206 хворих на злоякісні новоутвори (ЗН). Поширеність ЗН становить 2755,8 хворих на 100 тис. населення проти 2689 минулого року.  

За 12 місяців 2018 року взято на облік 8129 онкологічних хворих, що на 0.3% більше, ніж за 2017 рік. Виявлено 8800 нових  випадків ЗН. Співвідношення чоловіків до жінок 49% : 51%.

У 2018 році отримало лікування 5830 первинно виявлених онкологічних хворих, що становить 71,7% (по Україні – 67,5%). Комплексне та комбіноване лікування отримали 1651 вперше виявлених хворих, лише хірургічне лікування – 47,0%.

Смертність від ЗН у 2018 році становила 141,6 на 100 тис. населення. Всього від ЗН за 12 місяців минулого року померло 3557  хворих.   Найвища смертність до року характерна для раку підшлункової залози, стравоходу, легенів, шлунка, печінки. Показник смертності до 1 року знову знизився порівняно з попередніми роками до 21,9% (по Україні – 30,6%).  

В структурі захворювань у 2018 році значних змін немає, однак зросла реєстрація випадків раку грудної залози та шийки матки. Протягом 2018 року зареєстровано 924 первинні випадки захворювання на рак грудної залози у жінок  та 288 первинні випадки раку шийки матки. Важливо відзначити, що зросло виявлення доінвазивного раку шийки матки, на стадії in situ виявлено 215 випадків проти 158 у минулому році.

Джерело...