RSSВерсія для друку
Вперше пацієнти впливатимуть на державні закупівлі АРВ-препаратів
16.11.2011

Вперше домовленість про участь пацієнтів у групі при Міністерстві охорони здоров’я, яка формує перелік препаратів для закупівлі, була досягнута під час зустрічі представників UCAB та державних структур.

Зустріч відбулася в рамках проведення тренінгу «Здійснення закупівель АРВ-препаратів в Україні: процедури державних органів та модель Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією». Окрім того, на тренінгу було погоджено участь представників пацієнтських організацій у групі моніторингу та профільного супроводу державних програм.

«Якщо ми матимемо голос у групі, що визначає, які саме препарати закуповувати, та впливатимемо на рішення про вибір переможця – це стане новою ерою стосунків між пацієнтами та державою та наблизить державний закупівельний процес до міжнародних стандартів, де в основі лежить прозорість, – каже Дмитро Шерембей, Голова UCAB. – Ми виступаємо протии децентралізації закупівельного процесу АРВ-препаратів наступного року, адже під загрозу стане вся десятирічна програма з лікування. Децентралізація призведе, на наш погляд, до зриву існуючого механізму забезпечення безперервного постачання ліків, надасть необмежені умови для корупції та нехтування стандартами лікування. За участі пацієнтів ми будемо налагоджувати своєчасну закупівлю та поставку життєво-необхідних препаратів, щоб не допустити цьогорічну проблему, коли в листопаді тільки починають розвозити в регіони препарати, призначені на 2011 рік».

Детальніша інформація за адресою:

www.civicua.org/news/view.html