RSSВерсія для друку
Вперше до розробки Національної стратегії України щодо наркотиків залучено представників організацій громадянського суспільства
06.06.2012

На міжнародній конференції високого рівня «Українське суспільство і наркотики: вибудова нового стратегічного підходу» що відбулась в Києві 21–23 травня 2012 року було представлено проект Національної стратегії України щодо наркотиків (на період до 2020 року), який пройшов широке громадське обговорення та міжнародну експертизу.

Мета Стратегії – забезпечити скорочення незаконної пропозиції та попиту на наркотики та досягнення балансу в політиці держави між каральними заходами у сфері протидії незаконному обігові наркотиків і забезпеченням доступності наркотичних засобів у лікувальних цілях.

У проекті Національної стратегії враховано пропозиції і зауваження, висловлені учасниками громадських слухань в Одесі, Львові, Харкові, міжнародними експертами МККН, УНЗ ООН, Групи Помпіду Ради Європи, науковцями, представниками інститутів громадянського суспільства, в роботі конференції високого рівня взяли участь представники Ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги, БФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні", «Карітас України», ВБФ “Коаліція ВІЛ-сервісних організацій”, "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" та інших.

Передбачається, що поетапна реалізація Стратегії дасть змогу досягти позитивних змін у наркоситуації в Україні. Йдеться, зокрема, про декриміналізацію наркозалежних, підтримку та розширення інноваційних методів лікування наркозалежності, підвищення ефективності заходів профілактики, розвитку мережі державних реабілітаційних центрів для наркозалежних, реалізації спільних проектів і програм у різних сферах нашого суспільства. Очікується, що раннє виявлення наркозалежних та покращення доступу до лікування замісною підтримувальною терапією сприятимуть зменшенню поширення епідемії ВІЛ/СНІДу, та туберкульозу, створюватимуть умови для вирішення медичних, юридичних, соціальних та психологічних проблем, а також сприятимуть швидкій ресоціалізації наркозалежних.

Головним же стратегічним підсумком впровадження запропонованих нових підходів і практичних заходів має стати істотне зменшення незаконного обігу наркотиків, зменшення кількості наркозалежних, розвитку лікувальних та реабілітаційних програм для наркозалежних, що у свою чергу сприятиме оздоровленню нації. Україна відкрита для широкого діалогу. Її державна політика щодо наркотиків знаходить розуміння й підтримку на міжнародному рівні. Спільно з Управлінням ООН з наркотиків та злочинності, Групою Помпіду Ради Європи започатковано реалізацію низки проектів, метою яких буде реалізація нових стратегічних підходів у наркополітиці.

Сучасна наркополітика має формуватися на збалансованих підходах і чітко визначених цільових установках, спрямованих, з одного боку, на істотне скорочення немедичного вживання наркотиків, а з іншого – на забезпечення доступності наркотичних препаратів в медичних цілях.

Стратегія - є одним з основоположних документів, якій визначає сутність, зміст та сучасні напрями наркополітики держави. Вона базується на положеннях Конституції України, національного законодавства та на відповідних фундаментальних принципах Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи і яких нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню, а також Конвенцію про захист прав та гідності людини у зв'язку з використанням досягнень біології та медицини – щодо того, що лікування може проводитися лише за умови добровільної та поінформованої згоди пацієнта.

Новий стратегічний вектор наркополітики зумовлений потребами зростання її ролі в системі інших сфер управління життєдіяльністю держави. Це потребує докорінної перебудови наркополітики як чинника здоров’я, безпеки та майбутнього нації. Сучасний зміст і методологічні засади Стратегії враховують такі цивілізаційні зміни, як глобалізація суспільних процесів, гуманізація багатьох аспектів життя, пріоритет прав і свобод людини. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю – саме цей людиноцентристський підхід покладено в основу Стратегії.
Джерело:
http://www.civicua.org/news/view.html?q=1835771