RSSВерсія для друку
ВООЗ визначили основні проблеми низького рівня вакцинації в Україні
19.01.2018

На думку представництва ВООЗ, наразі в Україні є велика недовіра до вакцин, яку спонукають деякі медпрацівники та батьки, та перебої в постачанні вакцин.

“Кожна дитина чи дорослий, які не були повністю вакциновані, є потенційною загрозою подальшого розповсюдження кору. Наша спільна робота з реалізації цілей щодо ліквідації кору в Україні є актуальнішою, ніж будь-коли, і вона повинна здійснюватися послідовно», зазначив Роб Баттлер, керівник Програми імунізації Європейського регіонального офісу ВООЗ.

В зв’язку з цим регіональний офіс ВООЗ озвучив ряд проблем, які в найкоротші терміни повинні бути вирішені для швидкого підняття рівня вакцинації в Україні.

  • Додаткова імунізація невакцинованих дітей поки що є менш успішною за рутинну імунізацію – рівень покриття сягає лише 41% в областях з найбільшою кількістю випадків кору.
  • Незважаючи на те, що захворювання на кір зафіксували в усіх вікових групах, досі безкоштовною вакцинацію проти кору залишається тільки вікова група до 17 років. ВООЗ рекомендує надати допуск до вакцин медичні працівникам та особам, які контактують з хворими. Такі люди мають пройти безкоштовне щеплення незалежно від віку.
  • В регіонах України є серйозні проблеми з постачанням вакцин. На місцевому рівні продовжуються обмеження з доступом.
  • Недовіра до вакцин, спричинена розповсюдженням неправдивої інформації, досі спонукає деяких медичних працівників та батьків відмовлятися від вакцинації дітей. Відновлення довіри населення до системи охорони здоров’я потребує значних зусиль та часу.

Нагадаємо, що стосовно можливої епідемії кору в Україні представники ВООЗ вперше заговорили ще наприкінці 2016 року, коли велика кількість випадків захворювання були зафіксовані в Румунії. Тоді ж були надані перші рекомендації по вакцинації дітей та дорослих.

Детальніше