RSSВерсія для друку
Вітчизняні медики ознайомилися з російським досвідом організації та підтримки регіональної системи перинатальної допомоги
05.04.2012

Фахівці Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства охорони здоров'я АР Крим, Головних управлінь охорони здоров'я Луганської та Харківської областей відвідали з робочим візитом м. Іркутськ та Іркутську область (Росія), де ознайомилися з досвідом функціонування регіональної системи перинатальної служби: нормативно-правовою базою, особливостями організації надання перинатальної допомоги, роботою виїзних бригад тощо. Цей візит відбувся в рамках Проекту "Здоров'я матері та дитини", який впроваджується в Україні за фінансової підтримки Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та сприяє реалізації Національного проекту "Нове життя - нова якість охорони материнства і дитинства".


Під час візиту учасники делегації зустрілись з представниками Уряду та Міністерства охорони здоров'я Іркутської області; відвідали обласний перинатальний центр, де мали змогу зустрітися із провідними спеціалістами закладу, ознайомитися із роботою дистанційно-консультативного центру та відділенням медико-соціального аналізу. Також українські спеціалісти побували у перинатальному центрі 2-го рівня в м. Усть-Ординський та пологовому будинку 1-го рівня м. Черемхово, де ознайомилися із організацією та наданням допомоги матері та дитині, організацією системи транспортування жінок та новонароджених в заклади вищого рівня надання допомоги, а також взаємодією із спеціалізованими закладами другого та третього рівня перинатальної допомоги. Окрім цього, представники української делегації ознайомились з організацією надання антенатальної допомоги у відділенні жіночої консультації міської клінічної лікарні м. Іркутська.
Обмін досвідом із східними сусідами дав можливість нашим фахівцям проаналізувати деякі деталі організації регіональної системи перинатальної допомоги в Україні та розробити ряд рекомендації щодо їх впровадження. Зокрема, заплановано отриману в ході візиту інформацію спрямувати на:


- посилення робочих груп з питань регіоналізації перинатальної допомоги в Україні;
- визначення критеріїв для розподілу обласних медичних закладів згідно рівнів надання перинатальної допомоги;
- організацію системи транспортування перинатальних пацієнтів: показання, куди, звідки, обсяги допомоги, строки тощо;
- організацію служби дистанційно-консультаційної допомоги у перинатальних центрах;
- організацію проведення моніторингу діяльності надання перинатальної допомоги.
- посилення взаємодії із регіональними соціальними службами.

Джерело:
www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120405_0.html