07.12.2011

Продовжує існувати дискримінація ВІЛ-позитивних дітей в медичних і навчальних закладах. Про це під час прес-конференції сказала директор Інституту соціальних досліджень ім. О.Яременка Тетяна Бондар.

Вона презентувала результати дослідження "ВІЛ-позитивні діти в Україні: сучасна ситуація щодо лікування, догляду і підтримки", що проведене Українським інститутом соціальних досліджень ім. О.Яременка за підтримки ЮНІСЕФ в Україні у березні-травні 2009 року.

"Продовжує існувати дискримінація ВІЛ-позитивних дітей в медичних і навчальних закладах.12% опитаних батьків, 6% персоналу знали про такі випадки у медичних закладах. 17% опитаних батьків вважають, що їхні діти стикалися з несправедливим поводженням у дитсадках або школах. Водночас, з'явилися прецеденти понесення відповідальності за дискримінацію. Абсолютна більшість опитаних погоджується, що планування майбутнього ВІЛ-позитивних дітей необхідне. Проте лише 30% батьків, або осіб, які їх замінюють, домовилися з іншою особою, котра зможе виховувати їхню дитину в разу сильного погіршення їх власного здоров'я. Тільки 11% склали на дитину заповіт", - сказала Т.Бондар.

Вона також додала, що 18% і 11% персоналу серед опитаних схильні вважати, що ВІЛ-позитивні діти дуже відрізняються від здорових, потребують надмірної опіки, не мають перспектив у житті.

"Частина респондентів виступає за відокремлення ВІЛ-позитивних від здорових під час лікування, виховання і навчання", - додала фахівець.

В рамках дослідження опитано 199 представників батьків ВІЛ-позитивних дітей та осіб, що їх замінюють, 250 – персоналу, який залучається до лікування, догляду та підтримки, а також 10 експертних інтерв’ю з фахівцями національного рівня.

Опитування було проведене у Києві, Криму, Дніпропетровській, Чернігівській, Львівській та Одеській областях.

Детальніша інформація за адресою:

www.unn.com.ua/ua/news/547374-vil-pozitivnih-ditey-prodovgeuyut-diskriminuvati/