RSSВерсія для друку
Використання вакцин без GMP-сертифікату може призвести до дитячих смертей – експерт
02.10.2013

Ухвалення проекту постанови Кабміну "Про деякі питання обігу медичних імунобіологічних препаратів" дозволить використовувати в Україні вакцини, які не мають GMP-сертифікату , що може призвести до смертей українських дітей. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив Голова правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення Владислав Онищенко.

За словами В.Онищенка, ініціатива МОЗу щодо скасування GMP-сертифікату щодо вакцин, які використовуються в Україні, є кроком назад.

"Ті заходи, які ми виконували багато років, до чого прагнули – аби в Україні використовувались препарати, виготовлені за високими стандартами виробничої практики, це була багаторічна робота і лише нещодавно на законодавчому рівні цього вдалось досягти. Це було і великим позитивом для українських споживачів, адже завозяться препарати, виготовлені за міжнародними стандартами у відповідних умовах. А ця постанова – це крок назад. Ухвалити її – означає фактично відкрити ринок для вакцин, які не мають належних умов виробництва. Ми ж не зможемо прогнозувати які саме вакцини будуть завозитись. Тут варто згадати смертельний випадок на Донеччині, коли чиновники МОЗ прийняли рішення завезти відповідну вакцину і потім були смертельні випадки. Тобто ми не виключаємо, що подібні випадки знову можуть виникнути", - припустив В. Онищенко.

Детальніше