RSSВерсія для друку
Відкрито нові групи крові
26.03.2012

Результати нового дослідження показують, що крім відомих груп крові I, II, III і IV існують ще дві, названі Джуніор і Лангерайс, пише Sciencedaily.

Біологи з Вермонтського університету у США у співпраці з японськими колегами з Центру крові Червоного Хреста і французькими вченими з Національного інституту переливання крові провели великий аналіз проблеми несумісності крові. У лютневому номері журналу Nature Genetics вчені повідомляють про своє відкриття двох білків, виявлених на червоних кров'яних клітинах крові (еритроцитах), відповідальних за раніше не відомі групи крові.

За допомогою апарату, в основі роботи якого закладено принцип мас-спектрометрії, вчені виявили на поверхні еритроцитів два додаткових білки, що відповідають за групу крові - ABCB6 і ABCG2. Ці білки і визначають групу крові за типами Лангерайс (Langereis blood types) і Джуніор (Junior blood types).

"Раніше були ідентифіковані 30 білків, відповідальних за групу крові, тепер їх число збільшилося до 32", - коментує відкриття керівник дослідницької групи Брайан Баллиф (Bryan Ballif).

Як вважають вчені, виявлення нових груп крові знизить ризик несумісності крові при процедурі переливання, а також відторгнення донорської тканини при пересадці органів.

 

Детальніше за адресою:

http://amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/6375