RSSВерсія для друку
Відбулося засідання робочої групи з реалізації спільного проекту МОЗ України та ВООЗ
22.12.2011

Відбулось перше засідання робочої групи спільного проекту МОЗ України та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з дослідження цін на антиретровірусні, протитуберкульозні, гіпотензивні та інші лікарські засоби за методологією, розробленою ВООЗ.

Під час засідання заступник Міністра охорони здоров’я Галина Калішенко звернула увагу присутніх на актуальність отримання достовірної інформації щодо ціни, наявності та цінової доступності життєвонеобхідних лікарських засобів у різних секторах системи охорони здоров’я з метою прийняття у подальшому об’єктивно обґрунтованих управлінських рішень.

Керівник Бюро ВООЗ в Україні Кіз де Йонкере поділився міжнародним досвідом підвищення доступності населенню лікарських засобів для лікування поширених та соціально значимих хвороб.

Начальник Управління розвитку фармацевтичного сектору охорони здоров’я Валерій Стеців подякував представникам Бюро ВООЗ в Україні за своєчасну та високофахову ініціативу, яка сприятиме впровадженню механізму моніторингу цін на лікарські засоби. Також Валерій Стеців наголосив, що не меншою цінністю, аніж висока методологічна якість проекту, є неухильне дотримання принципів чесності, прозорості та справедливості по відношенню до всіх зацікавлених сторін.

Систематичне дослідження для збору точних даних та достовірної інформації про ціну та наявність лікарських засобів забезпечується шляхом використання стандартних міжнародних та регіональних переліків основних лікарських засобів, системним підходом до формування вибірки, використанням міжнародних еталонних цін, порівняння ціни оригінального лікарського засобу з генеричними, визначення доступності курсового лікування досліджуваними основними лікарськими засобами.

Дослідження планується провести у семи регіонах країни, в тому числі у регіонах, де реалізується реформування системи охорони здоров’я, із залученням міжнародних експертів та вітчизняних фахівців.

Детальніша інформація за адресою:

www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20111222_2.html

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...