RSSВерсія для друку
Відбулося засідання Комітету Експертів із зменшення ризиків охорони здоров'я, пов’язаних з контрафактною/фальсифікованою медичною продукцією
18.01.2012

У м. Рим (Італійська Республіка) відбулося 8-ме засідання Комітету Експертів зі зменшення ризиків охорони здоров'я, пов’язаних з контрафактною/фальсифікованою медичною продукцією та схожими злочинами, яка проходила під лозунгом «Об’єднатися для спільної роботи».

Від імені Ради Європи було озвучено необхідність якнайшвидше ратифікувати положення Конвенції Медікрім у національне законодавство країн-підписантів. Країни-члени Ради Європи проінформували про хід ратифікації у цих країнах даного документу та про заплановані терміни приєднання до Конвенції Медікрім.

Учасники заслухали доповідь Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо боротьби з  фальсифікованою медичною продукцією та аналогічними злочинами. З доповіддю виступив Технічний Директор Відділення систем охорони здоров'я та громадського здоров'я Європейського регіонального бюро ВООЗ Олександр Поліщук. Він, зокрема, зупинився на питанні прогресу у визначенні терміну «фальсифікат», розповівши про його трансформацію від першого визначення ВООЗ у 1992 році до нового, запропонованого у 2010 році – 63-ю Резолюцією WHA 2010, «SSFFC», яке включає поняття – субстандартність, фальсифікованість, контрафактність.

О.Поліщук коротко поінформував про результати проведеного 1-3 червня 2011 року у м. Києві першого регіонального семінару ВООЗ по протидії некондиційної/підробленої/неправдиво маркованої/фальсифікованої /контрафактної медичної продукції та створенню глобального потенціалу по нагляду та моніторингу такої продукції, організованого Державною службою України з лікарських засобів під егідою ВООЗ.

В ході зустрічі було приділено значну увагу протидії розповсюдження контрафактних, фальсифікованих ліків через мережу Інтернет. Зокрема, представники недержавної компанії "LegiScript" (США) презентували єдину програму, яка займається пошуком та викриттям нелегальних Інтернет-аптек, що реалізовують фармацевтичну продукцію неналежної якості, а також рецептурні лікарські засоби без рецептів лікарів. У розпорядженні компанії велика база даних по Інтернет-аптекам у всьому світі. Допомогу компанії надають Goodle, Amazon та інші драйвери. За оцінками компанії, в світі існує від 25 000 до 40 000 Інтернет-аптек. Причому розміри контрафактної продукції, що реалізується через них, сягає 15-40 % від усього обсягу фармринку країни.

Детальніша інформація за адресою:

www.diklz.gov.ua/news/vidbulosya-zasidannya-komitetu-ekspertiv-iz-zmenshennya-rizikiv-okhoroni-zdorovya-pov-yazanik-0

03.05.2024.

Уряд врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму...
03.05.2024.

Договори між НСЗУ та аптечними закладами за програмою «Доступні ліки» укладатимуться на довгостроковий період

З 1 грудня 2024 р. Національна служба здоров’я України...