RSSВерсія для друку
Від сухості очей, викликаних комп'ютером, захистить кава
25.06.2012

Вживання кави дозволяє істотно зменшити негативні наслідки довготривалої роботи за комп'ютером, вважають японські дослідники з Токійського університету.
Фахівці повідомили, що кава сприяє процесу сльозовиділення, що відчутно знижує прояви так званого синдрому сухого ока. Як зазначають медики, надмірне напруження очей, пов'язане з багатогодинною роботою за монітором комп'ютера, швидко порушує процес сльозовиділення, і слизові оболонки ока і рогівка не омиваються  достатньо. Однак дослідники з'ясували, що кава здатна покращити ситуацію.
Учені провели експеримент за участю 78 здорових добровольців. Піддослідним  запропонували протягом тижня утримуватися від вживання кави, після чого пропонували прийняти таблетки кофеїну. При цьому одній групі добровольців замість кофеїну насправді давали плацебо У результаті експерименту з'ясувалося, що вже через 45 хвилин після прийому препаратів рівень сльозовиділення у тих, хто взяв кофеїн, був набагато активнішим, ніж у групі, що приймала плацебо.
Раніше було встановлено, що кофеїн стимулює вироблення слини і шлункового соку. Тепер японським ученим вдалося експериментально довести, що аналогічним чином кофеїн впливає і на роботу слізних залоз.

Детальніше:

 

http://amn.net.ua/ukr/news/vilikuy_sebe_sam/9406