RSSВерсія для друку
Від Януковича вимагають прискорити поставки медпрепаратів для онкохворих дітей
12.07.2012

Представники громадських організацій і волонтери України, котрі опікуються важкохворими дітьми, звернулися до Президента, Прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я з відкритим листом, передає УНН.

Вони наголосили на проблемі із забезпечення ліками дитячих онкологічних відділень країни.

"В Україні склалася критична ситуація із поставками ліків за державною програмою "Дитяча онкологія та онкогематологія". В лікуванні онкохворих дітей використовуються більше 150 найменувань медпрепаратів. Міністерство охорони здоров’я зобов‘язалося закупити 42 найменування ліків, але найдорожчих. Решта ліків повинні купити за кошт місцевих бюджетів. Не дивлячись на те, що більшість тендерів за програмою "Дитяча онкологія та онкогематологія" МОЗ провів 16-17 травня 2012 року, зараз в лікарні тільки починаються поставки і лише трьох медпрепаратів. Решта найдорожчих і вкрай важливих ліків (в т.ч. ті, без котрих неможливо дотриматися протоколів курсів хіміотерапії та трансплантації кісткового мозку) за графіками поставок МОЗ (додається) обласні дитячі онкологічні відділення та Охматдит отримають до 15 грудня", - йдеться у листі.

Представники громадських організацій звернули увагу на те, що з переліку медпрепаратів, що закуповує МОЗ, в областях вже відсутні 90% - 95% ліків, а в Центрі дитячої онкогематології і ТКМ Охматдиту –  80%. Переважної більшості критично необхідних препаратів не залишилось взагалі. Це унеможливлює лікування сотень маленьких пацієнтів по всій Україні.

"Онкологічні хвороби, особливо у дітей, сьогодні успішно лікуються, проте графік лікування є критично важливим для досягнення ремісій. У разі відсутності ліків цей графік неможливо дотримати, а, отже, життя дітей є під серйозною загрозою", - наголосили опікуни важкохворих дітей.

Вони повідомили, що критично бракує таких ліків як: Екворал, Таргоцид, Глівек, Кансидаз, Коломіцин, Темодал, Атгам, Карбоплатин, Флудабін, Віфенд, тощо. До цього часу не пройшли тендери на закупівлю Тімоглабуліна і Аспарагінази (через суттєве перевищення ціни фармкомпаніями), Антикоагулянта і багатьох виробів медичного призначення (сети і фільтри для переливання плазми, тромбоконцентрату тощо).

Представники громадських організацій і волонтери наполягають на терміновому прискоренні поставок найважливіших медпрепаратів для лікування онкохворих дітей. 

Джерело:

http://www.unn.com.ua/ua/news/815482-vid-yanukovicha-vimagayut-priskoriti-postavki-medpreparativ-dlya-onkohvorih-ditey/