RSSВерсія для друку
Від якості карет швидкої допомоги залежать тисячі людських життів
04.11.2013

 

Про це головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин», директор Київського міського центру серця Борис Тодуров заявив сьогодні під час брифінгу, який відбувся в Міністерстві охорони здоров'я України.

«Щорічно в Україні трапляється 50 тисяч випадків інфаркту міокарда і десять тисяч випадків інсульту, – розповів Борис Тодуров. – Від того, як швидко нададуть допомогу цим людям, залежить, помруть вони чи житимуть, стануть інвалідами чи продовжуватимуть вести повноцінне життя».

 

 

Головний кардіохірург МОЗ України зазначив, що серцева недостатність розвивається на тлі інфаркту міокарду, котрий вчасно не полікували стентуванням чи тромболізисом. Період, коли можна позбутись інфаркту, становить дві години від початку нападу, це так зване терапевтичне вікно. «Якщо протягом цих двох годин швидка допомога, обладнана відповідною апаратурою, привезе пацієнта у спеціалізований стаціонар, де йому встановлять стент чи проведуть тромболізис, а ще краще проведуть тромболізис в кареті швидкої допомоги, інфаркт не розвиватиметься і людина залишиться здоровою, – наголосив Борис Тодуров. – Якщо ж інфаркт розвивається, то 16% пацієнтів помирають відразу, а решта – стають інвалідами і в перспективі потрапляють на лист очікування щодо пересадки серця. У таких пацієнтів розвивається серцева недостатність, часто така патологія несумісна з життям».