RSSВерсія для друку
Віце-прем’єр-міністр України – Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова наголошує на необхідності відновлення довіри людей до вакцинації
30.03.2012

«Проаналізувавши статистичні дані, мушу констатувати, що за останні п’ять років ми не досягли стовідсоткового охоплення населення щепленнями», – зазначила Віце-прем’єр-міністр України-Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, відповідаючи під час брифінгу у п’ятницю, 30 березня, на запитання про те, який відсоток населення в Україні залучено до імунопрофілактики. Сьогодні, за її словами, ця цифра становить 60-70% залежно від того, від якого виду захворювання зроблено щеплення.

Це говорить про високий рівень недовіри до імунізації, вважає Міністр. І причина цього, на думку Раїси Богатирьової, не тільки в питанні якості чи ціни на вакцину. Негативним настроям щодо профілактичних щеплень сприяє кон’юнктурна активність деяких ЗМІ та політична ангажованість антивакцинальних організацій. «Додається до цього ще й позиція деяких медиків, які відкрито чи приватно відмовляють батьків від проведення щеплень дітям», – зауважила Віце-прем’єр-міністр. «Не розумію, як це можуть робити люди, які мають сучасну медичну освіту!», – додала вона.

Не заперечуючи необхідність захисту від ускладнень тих, кого вакцинують, Міністр охорони здоров’я поставила питання: «А хто захистить лікаря, який дозволив вакцинацію, і медсестру, яка провела щеплення у відповідності з інструкціями, але ускладнення все ж таки сталося?». Вона висловила переконання в тому, що доки медичний працівник не буде почувати себе захищеним через закон у процедурі вакцинації, убезпечити людей від інфекційних захворювань найбезпечнішим, найефективнішим та найдешевшим способом – імунопрофілактикою – буде неможливо.

Раїса Богатирьова акцентувала увагу на тій стурбованості, яку висловлює Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я з приводу ситуації з імунопрофілактикою в нашій країни. І це напередодні Євро-2012. «В багатьох країнах вболівальникам вже рекомендують отримати щеплення перед поїздкою в Україну. Це породжує здорову амбіцію довести, що ми не дикуни і зможемо створити безпечне санітарно-епідемічне середовище в країні», – наголосила Раїса Богатирьова.

Джерело:

 

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120330_5.html