RSSВерсія для друку
Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів»
08.09.2011

8 вересня 2011 Р. Верховна Рада України ухвалила Закон, автором якого є народний депутат України В.І. Коновалюк, «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів», яким внесено зміни до Закону «Про лікарські засоби», Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів а також Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, у Законі «Про лікарські засоби» визначено термін «фальсифікований лікарський засіб» і встановлено кримінальну та адміністративну відповідальність за виготовлення та реалізацію фальсифікованих лікарських засобів. Згідно із змінами, «фальсифікований лікарський засіб — лікарський засіб, який умисно промаркований неідентично (невідповідно) відомостям (одній або декільком з них) про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України, а так само лікарський засіб, умисно підроблений у інший спосіб, і не відповідає  відомостям (одній або декільком з них), у тому числі складу, про лікарський засіб з відповідною назвою, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України».

Законодавчим актом Кримінальний кодекс доповнено новою статтею 321-1 «Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів». Згідно із статтею, «умисне виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, а так само придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, якщо такі дії створили загрозу для життя чи здоров'я особи, або вчинені у великих розмірах, — карається штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини та обладнання для їх виготовлення.

Ті самі дії, якщо вони вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або в особливо великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров'я особи, а так само виробництво фальсифікованих лікарських засобів, — караються позбавленням волі на строк від трьох до п´яти років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, та обладнання для їх виготовлення.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, обладнання для їх виготовлення, та майна».

Законом доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 44-2 «Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів» згідно якої умисне виготовлення, придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, вчинені у невеликих розмірах, — тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до п’ятидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Детальніша інформація за адресою:

http://www.diklz.gov.ua/news/verkhovna-rada-ukraini-ukhvalila-zakon-pro-vnesennya-zmin-do-deyakikh-zakoniv-ukraini-shchodo-z