RSSВерсія для друку
Вчені знайшли стовбурові клітини в менструальних виділеннях
08.03.2012

Менструальні виділення можуть служити джерелом клітин, близьких до стовбурових. Японські вчені з успіхом використовували ці клітини для відновлення пошкодженого серцевого м'язу у мишей, пише журнал Stem Cell.

Дослідники з Університету Кейо (Keio University) протягом місяця культивували менструальні виділення, отримані від дев'яти жінок. Із слизової оболонки матки, брали поліпотентні клітини, які відторгаються під час місячних. Ці клітини були поміщені в пробірку з кардиоміоцитами (клітинами серця) щурів.

Через три дні близько 20% поліпотентних клітин почали спонтанно скорочуватися, а потім сформували тканина, що нагадує серцевий м'яз. Ефективність нової методики виявилася у 100 разів вище, ніж при використанні стовбурових клітин, витягнутих з кісткового мозку. За даними експерименту, лише 0,2-0,3% останніх перетворюються в кардіоміоцити.

На другому етапі досліджень, поліпотентні клітини з менструальних виділень вводили щурам, які перенесли інфаркт міокарда. В результаті стан тварин помітно покращився.

Клітини, отримані з менструальних виділень, не є класичними стовбуровими клітинами, оскільки не здатні давати початок будь-яким органам і тканинам. Тим не менш, вони можуть перетворюватися в м'язові клітини серцевої та скелетної мускулатури. Таким чином, їх можна використовувати для лікування інфарктів, а також таких захворювань як м'язова дистрофія.

Нагадаємо, істотною перевагою цього методу є необмежене джерело клітин, а також вирішення проблеми відторгнення тканин при використанні у пацієнток їх власного матеріалу.

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/507