RSSВерсія для друку
Вчені знайшли простий спосіб визначати хід біологічного годинника
29.08.2012

Молекулярний "розклад" появи в крові людини тих або інших продуктів обміну речовин дозволяє визначити "час" на його біологічному годиннику, повідомляє РИА "Новини". Зробити це можна за допомогою всього двох аналізів крові з інтервалом 12 годин.

Спеціальні ділянки ДНК управляють безліччю процесів в організмі - часом сну і неспання, розкриття квітів, пошуку їжі та інших періодичних явищ в житті живих істот. Інформація про хід біологічного годинника людини потрібна, наприклад, для прийому ліків, ефективність яких у різний " час" відрізняється, а також для деяких "тимчасових" дієт.

Хірокі Уєда з університету Осаки і його колеги запропонували власний спосіб визначення "часу" організму. Стандартний спосіб визначення добових ритмів людини передбачає періодичні вимірювання рівнів мелатоніну або кортизолу в крові, які необхідно проводити в лабораторних умовах. Уєда і його колеги  щогодини протягом півтора днів брали аналізи крові у шести добровольців.  А потім побудували своєрідний розклад піків і падінь концентрації різних продуктів обміну речовин протягом доби. В результаті, вченим вдалося не тільки коректно визначати внутрішній "час" у всіх учасників експерименту, але і виявляти його зрушення.

Детальніше:

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/11322