RSSВерсія для друку
Вчені з Ізраїлю та Австралії навчились відновлювати клітини серцевого м’яза
08.04.2015

Дослідники інституту Вейцмана в Ізраїлі спільно з колегами з австралійського інституту Віктора Чанга знайшли спосіб стимуляції росту клітин серцевого м'яза. У майбутньому це відкриття може допомогти в лікуванні пацієнтів, у яких траплявся серцевий напад.

До цього часу вчені не вміли відновлювати м'язові клітини серця, пошкоджені під час серцевого нападу, це означало, що у пацієнта назавжди залишалась уражена ділянку органу.

Фахівці звернули увагу на саламандр і рибок даніо, які можуть відновлювати клітини свого організму.

«Здатність саламандр і рибок даніо відновлювати серцеві клітини завжди привертала увагу вчених. Ці істоти можуть заповнювати клітинні втрати більш ранніми формами клітин, створюючи новий міокард », - розповів автор дослідження професор Річард Харві.

Фахівці ізраїльського і австралійського інститутів змогли створити подібну систему відновлення в організмі миші, викликавши вироблення гормону під назвою нейрегулін в серці. У людському організмі цей гормон перестає вироблятися звичайно через тиждень після народження.

За словами експертів, знадобиться ще близько п'яти років, щоб упевнитися, що застосування такого методу можливо в людському організмі.

Джерело: www.theguardian.com/science/2015/apr/07/heart-muscle-cells-regrown-in-medical-research-breakthrough