RSSВерсія для друку
Вчені встановили зв'язок між депресію і хворими судинами
13.08.2012

Люди з депресією частіше за інших страждають від хвороб периферичних судин. Але де тут причина, а де наслідок, вчені поки сказати не можуть. Як показали дослідження групи вчених з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (США), депресія пов'язана із захворюванням периферичних артерій.

Під захворюванням периферичних артерій розуміють хронічне звуження кровоносних судин, які проводять кров до кінцівок. Це призводить до порушення кровопостачання рук і ніг, сильного болю, зменшення рухливості, а в особливо важких випадках - до гангрени та ампутації. Автори роботи використовували історії хвороби понад тисячі людей, які стояли на обліку у зв'язку з серцево-судинними проблемами приблизно сім років.

Висновки, які вчені публікують в Journal of the American Heart Association, виглядають так: депресія супроводжує проблем з периферичними артеріями, і депресивний стан на початку цих семи років як би збільшувало шанси отримати хвороба судин. Разом з тим самі дослідники не можуть сказати, де тут причина, а де наслідок. Хвороба периферичних судин часто йде рука об руку з шкідливими звичками (тим же курінням) і малорухливим способом життя.

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/10971