RSSВерсія для друку
Вчені розробили міжхребцевий диск, що перевертає уявлення про біль у спині
19.07.2012

Невеликий ролик, імплантований прямо в хребет, може врятувати від болю в спині, пише The Daily Mail. Даний пристрій було створено в якості повноцінної заміни пошкоджених дисків.
У міжхребцевих дисках міститься желеподібна речовина, що зменшує навантаження, що виникає хребтом під час руху. При деградації дисків виникають больові відчуття. Іноді навіть утворюються грижі (желеподібна начинка випирає назовні і починає тиснути на нерви).

Доступні на сьогоднішній день методики лікування болю в спині, викликані ушкодженням дисків, включають в себе операцію. Щоправда, вона значно обмежує рухливіст.. Співробітники Університету Брігама Янга вирішили цю проблему, створивши штучний диск, що дає гнучкість хребта.

Диск являє собою дві платівки і ролик між ними (останній рухається вперед, назад і в сторони). Його вставляють між хребцями, зміцнюючи за рахунок виступів на платівках. Первинні випробування говорять про те, що винахід працює. Зараз його тестують у рамках масштабних випробувань. За словами вчених, їх розробка може вийти на ринок у найближчі три роки.

 

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/10153