RSSВерсія для друку
Вчені навчилися визначати стан мозку по очах
31.03.2012

Американські вчені провели дослідження, результати якого вчать визначати стан мозку людини лише по одному погляду. Вони пов‘язують пошкодження сітківки з погіршенням роботи мозку. І згідно саме цієї теорії, за зміни в очах і мозку відповідають однакові порушення кровотоку, повідомляють зарубіжні ЗМІ.
Вчені досліджували пацієнтів з ретинопатію (нагадуємо, що вона дуже поширена у діабетиків і у гіпертоніків). Такі судинні пошкодження дуже часто закінчуються сліпотою. До роботи в цілому було залучено 511 жінок у віці 65 років і старше.
Нагадаємо, що за учасниками-добровольцями стежили протягом 10 років і за цей час вчені виявили 39 випадків ретинопатії — незапального поразки сітчастої оболонки яблука. Основною причиною лікарі вважають судинні порушення, які й провокують розлад кровопостачання сітківки. Найчастіше ретинопатія проявляється як ускладнення гіпертонічної хвороби цукрового діабету.
Примітно, що у жінок з таким відхиленням були скромні показники під час тестування роботи мозку, включаючи і пам’ять, і абстрактне мислення. Крім того, сканування мозку теж показало більшу кількість пошкодженої тканини мозку.
За словами доктора Мері Хана з Університету Каліфорнії, проблеми з маленькими судинами в очах можуть відображати точно такі ж проблеми головного мозку, що може проявитися когнітивними порушеннями.
Детальніше за адресою:

http://amn.net.ua/ukr/news/za_kordonom/6944