RSSВерсія для друку
Вакцини роблять малярійних паразитів небезпечнішими та агресивними
01.08.2012

Вакцини проти малярії зіграли злий жарт. Експеримент з вакциною, яку зараз тестують, показав: коли засіб  вводили мишам, малярійний паразит починав розвиватися і в підсумку тікав від імунітету. У підсумку перебіг хвороби ставав важчим, пише New Scientist.

На даний момент тестується декілька вакцин проти малярії - RTS, S (атакує паразита, коли той перебуває в печінці). Інші вакцини націлені на стадію розвитку паразита, коли той перебуває в крові (вони містять паразитарний білок AMA-1). Всі ці вакцини в будь-якому разі не захищають від паразитів на 100%. Зокрема, в паразиті білок AMA-1 може змінюватися і імунітет його просто не розпізнає.

Учені вирішили зрозуміти, як саме паразита вдається уникнути зустрічі з імунітетом. Вони ввели гризунів, щепленим вакциною AMA-1, паразитів. У підсумку після передачі паразитів між мишами їх концентрація сильно зросла, і вони викликали гостру анемію. У не щеплених мишей це не відбувалося.

Плюс, паразити від щеплених мишей відрізнялися підвищеної вірулентністю. Також відбулися генетичні зміни, які дозволяли паразитам обходити імунітет викликаний вакциною.  Подібне  може відбуватися і в організмі людини.

Джерело:

http://amn.net.ua/ukr/news/podkategoriya_3/10590